12 måter å bli kvitt hudormer – Velbehag

Mange reseptfrie hudpleieprodukter retter seg mot hudormer, inkludert produkter som inneholder salisylsyre. Visse fremgangsmåter, som daglig ansiktsrens og fjerning av sminke, kan også bidra til å fjerne og forhindre hudormer.

Hva du kan gjøre

Hudormer med et svart ytre, kjent som blackheads,  er en av de vanligste formene for akne. Selv om folk som har fet hud er mer utsatt for hudormer, kan hvem som helst få dem.

De dannes når porene blir tette med en kombinasjon av døde hudceller og overflødig olje (talg) fra talgkjertlene.

Hudormer med hvitt ytre, whiteheads, skaper lukkede porer, mens de svarte har åpne overflater som skaper en oksidasjon som er mørk i fargen.

Det kan være fristende å prøve å klype eller skyve den svarte pluggen ut, men dette kan forårsake unødvendig arrdannelse og annen skade på huden din.

“Den gode nyheten er at det finnes en rekke reseptfrie produkter som inneholder effektive ingredienser for å eksfoliere, myke opp og til og med fjerne hudormer.

Fortsett å lese for å lære hvordan du:

  • Blir kvitt hudormene dine
  • Forhindrer at fremtidige dannes
  • Tar bedre total vare på huden din
Det finnes en rekke reseptfrie produkter som inneholder effektive ingredienser mot hudormer
Det finnes en rekke reseptfrie produkter som inneholder effektive ingredienser mot hudormer

1. Rens med salisylsyre

I stedet for benzoylperoksid, se etter produkter som inneholder salisylsyre.

Salisylsyre er den foretrukne ingrediensen for behandling av hudormer fordi den bryter ned materialene som tetter porene, slik som: 

  • Overflødig olje
  • Døde hudceller

Ved å velge en daglig cleanser med salisylsyre kan du fjerne disse elementene i tillegg til:

  • Daglig skitt
  • Olje
  • Sminke

Selv om du fortsatt bør vaske ansiktet ditt to ganger om dagen, prøv å bruke en cleanser som har salisylsyre i seg bare én gang om dagen til å begynne med. Salisylsyre er spesielt bra for de med tørr hud.

Du kan vurdere å bruke den bare om natten og deretter bruke den vanlige cleanseren din om morgenen. Etter hvert som huden din blir vant til produktet, kan du velge å bruke det både morgen og kveld.

Mange mennesker er følsomme for salisylsyre. Du kan kanskje ikke bruke den mer enn én gang med noen få dagers mellomrom. Hvis du fortsetter å reagere på det, må du slutte å bruke det.

Rear view and face reflection portrait of young woman washing face in bathroom mirror
Du bør vaske ansiktet ditt to ganger om dagen.

Finn cleansere på nettet:

Murad Time Release Active Cleanser

Detaljer: Murad hjelper til med å fjerne urenheter og rense huden uten å overtørke. Det gir en vedvarende frigjøring av salisylsyre for kontinuerlig aknebehandling, selv etter at den er skylt av.

La Roche-Posay Effaclar Gel

Detaljer: Denne medisinerte gelrensen inneholder 2 prosent salisylsyre. Formelen hjelper mot overflødig olje og hjelper til med å fjerne akneutbrudd.

Dermalogica Clearing Skin Wash

Detaljer: Dermalogica hjelper til med å rense huden og redusere synlige tegn på aldring av huden. Formelen inneholder ekstrakter av balsammynte, eukalyptus og tea tree, mens mentol og kamfer bidrar til å kjøle ned huden.

2. Eksfolier forsiktig med AHA og BHA

Tidligere har du kanskje hørt at eksfoliering har en negativ effekt på akne. Dette kan være sant for inflammatorisk akne, da prosessen kan forårsake ytterligere rødhet og irritasjon.

For hudormer kan imidlertid vanlig peeling bidra til å fjerne store mengder døde hudceller som kan føre til tette porer. Prosessen kan også skånsomt fjerne eksisterende hudormer.

I stedet for å lete etter skrubber, bør du fokusere på alfa- og betahydroksysyrer (AHA og BHA). Glykolsyre er den vanligste typen AHA, og salisylsyre er en fremtredende BHA.

Begge fungerer ved å fjerne det øverste laget av huden din. I teorien kan dette forbedre utseendet til rynker og aldersflekker, samtidig som det renser porene og gjør huden din mykere.

Du vil oppdage at BHA-er er mer tilgjengelig på markedet, og i noen tilfeller er de også rimeligere!

Både AHA og BHA er utmerket som overfladisk peeling. AHA-er og BHA-er behandler det overfladiske hudlaget og er derfor trygge for alle hudtyper

Vi anbefaler Dr. Babor Refine AHA 10+10 Peeling Gel

Finn eksfolierende produkter på nett:

First Aid Beautys FAB Skin Lab Resurfacing Liquid AHA 10%

Detaljer: FAB Skin Lab ble designet med tanke på sensitiv hud. Med en 10 prosent konsentrasjon av 4 alfa-hydroksysyrer, hjelper den til å jevne ut, lysne og jevne ut utseendet til ru hud. 

Clean and Clear Triple Cleanse Exfoliating Scrub

Detaljer: Denne daglige ansiktsskrubben mot akne bekjemper kviser ved å fjerne olje fra huden og skånsomt eksfoliere, behandler akne, samtidig som den beroliger huden.

3. Prøv en hudbørste

En hudbørste kan gi lignende eksfolierende fordeler som AHA og BHA ved å fjerne overflødige døde hudceller.

Men du bør være forsiktig med disse. 

Hudbørster bør kun brukes av og til med en skånsom cleanser og du bør unngå bruk av børste helt dersom du har sensitiv hud.

Avhengig av dine behov og budsjett, finnes det en rekke hudbørster som kan brukes med daglige cleansere. 

Finn hudbørster på nett:

Clarisonic

Detaljer: Clarisonic er en antialdrings- og rensende enhet designet for å skånsomt eksfoliere, minimere utseendet av porer, fast hud, redusere hevelser under øynene og blande foundation.

Handheld brush

Detaljer: Denne er laget av 100 % naturlig silikon, som er myk nok for sensitiv, delikat eller tørr hud. Denne ansiktsbørsten renser og eksfolierer huden for å åpne porene og skånsomt fjerne urenheter og død hud.

4. Prøv retinoider

Retinoider kan være nyttige for gjenstridige tilfeller av akne ved å hjelpe til med å åpne porene. Denne prosessen kan også gjøre andre hudpleieingredienser mer effektive ved å hjelpe dem til å bli bedre i stand til å komme inn i follikkelen.

Men hvis du har tørr hud bør du unngå sterke eksfolieringsmidler, som retinoider, helt.

Finn retinoider på nettet:

ProActivs Adapalene Gel 0,1 %

Detaljer: Adapalene er benzoylperoksidfri. Det er en retinoidgel som kan brukes én gang daglig, og som absorberes raskt for å behandle akne på cellenivå.

Differin Gel

Detaljer: Differin Gel retter seg effektivt mot to primære årsaker til akne: tette porer og betennelse. Det fjerner kviser der de starter (dypt i porene) og hindrer ny akne i å dannes.

5. Bruk en leirmaske

Leiremasker hjelper til med å trekke oljer og giftstoffer ut av huden, noe som hjelper til med å tømme porene. Leiremasker anses ofte som must-have for fet hud.

Noen leirmasker inneholder også svovel. Svovel er en annen ingrediens som jobber for å bryte ned de døde hudcellene som utgjør hudormer.

Uansett hvilken maske du velger, kan du bruke den en gang i uken i tillegg til eksfolierende behandling en eller to ganger ukentlig.

beautiful young woman with cosmetic clay mask at home
Ansiktsmaske

Finn leirmasker på nett:

L’Oréals Detox and Brighten Pure Clay Mask

Detaljer: L’Oréals maske hevder å avgifte og lyse opp huden på bare 10 minutter. Kraftig ren leire og kull fungerer som en magnet for å rense ut porene ved å trekke ut og fange opp dype urenheter, som skitt, olje og forurensning.

Cetaphil Purifying Clay Mask

Detaljer: Cetaphil Purifying Clay Mask er designet for å rense huden og dypt rense porene. Den absorberer overflødig olje og bidrar til å forbedre hudtonen.

6. Bruk en kullmaske

I likhet med leirmasker jobber kullmasker dypt i huden for å trekke ut olje og andre urenheter. Kull antas å ta disse fordelene opp enda et hakk.

Finn kullmasker på nett:

ProActiv Skin Purifying Mask

Detaljer: ProActives maske er formulert med kjølende kaolinleire for å minimere porene, pluss en spesiell blanding av antioksidanter, vitaminer og planteprodukter som fukter og pleier huden.

Origins Active Charcoal Mask

Detaljer: Origins Active Charcoal Mask hjelper med å skylle ut miljøgifter, smuss og rusk som kan tette porene og få huden til å se matt ut.

7. Vurder en kjemisk peeling

Kjemisk peeling brukes tradisjonelt for å fjerne tegn på aldring, som aldersflekker og fine linjer. Peelingen inneholder ofte AHA eller BHA, og de virker ved å eksfoliere huden.

I teorien bør du få en jevnere hud med et friskt utseende etter å ha gått gjennom prosessen.

Selv om de ikke regnes som en primær behandling for hudormer, kan kjemisk peeling muligens fjerne døde hudceller og krympe forstørrede porer.

Denne behandlingsmetoden kan være spesielt nyttig hvis du også er ute etter anti-aldringsfordeler.

Chemical Peel Face Treatment with Retinol Serum.
Kjemisk peeling kan du få hos Velbehag medisinsk hudklinikk

Finn kjemisk peeling på nett:

DermaDoctors fysisk kjemi ansiktsbehandling

Detaljer: DermaDoctor’s Physical Chemistry Facial Microdermabrasion + Multiacid Chemical Peel gir en intensiv eksfolierende behandling for en klinisk hjemme-kjemisk peeling og mikrodermabrasjonsøkt i ett.

QRx Labs Glycolic Acid 30% Gel Peel

Detaljer: QRx Labs Glycolic Acid 30% Gel Peel stimulerer kollagenproduksjonen, reduserer forekomsten av rynker, fine linjer og hyperpigmentering i huden ved å øke celleregenereringen. Nye celler erstatter eldre og skadede, og eksponerer en yngre hudoverflate.

8. Sørg for at du bruker ikke-komedogene produkter

Cleanser, maske og peeling kan gjøre lite nytte hvis du ikke bruker ikke-komedogene sminke- og ansiktsprodukter. Du bør starte et kur for å fjerne hudormer med ikke-komedogene produkter.

Ikke-komedogen betyr at det aktuelle produktet ikke vil forårsake komedoner eller tilstoppede porer. Ikke alle produkter er ikke-komedogene, så du må lese etikettene nøye.

Finn ikke-komedogene produkter på nettet:

ProActiv grønn te fuktighetskrem

Detaljer: Denne fuktighetskremen er lett og ble laget spesielt for akne-utsatt hud. Den er designet for å gi dyp hydrering og forsiktig forynge matt, sliten hud – uten å tette porene.

Neutrogena SkinClearing Liquid Makeup

Detaljer: SkinClearing Liquid inneholder salisylsyre for å gi rask lindring av akne og bidra til å bekjempe akneutbrudd. Den er oljefri, hypoallergen og ikke-komedogen.

Neutrogena Clear Face Solkrem

Detaljer: Neutrogena Clear Face Sunscreen er parfymefri og vannavstøtende i opptil 80 minutter. Det bidrar til å holde huden din beskyttet mot solen under utendørsaktiviteter.

9. Ikke sov med sminke

På slutten av en lang dag er det siste du kanskje vil gjøre å ta av sminken.

Å sove med sminken på er imidlertid å be om flere hudormer. Hvis den står på over natten, kan selv ikke-komedogen sminke tette porene dine.

De med fet hud bør vurdere å bruke en skummende cleanser. Sminkefjernere kan også brukes før du vasker ansiktet for ekstra rensekraft.

Å sove med sminken på er imidlertid å be om flere hudormer.
Å sove med sminken på er imidlertid å be om flere hudormer.

Finn sminkefjerningsprodukter på nett:

Neutrogena Fresh Foaming Cleanser

Detaljer: Neutrogena Fresh Foaming Cleanser skaper et skum som renser uten å  tørke ut huden og hjelper til med å fjerne til og med vannfast makeup. Den vasker bort smuss, olje og sminke i ett enkelt trinn.

Garnier SkinActive rensevann

Detaljer: SkinActive fjerner smuss, sminke og overflødig olje, alt med noen få sveip. Den er skånsom mot huden og kan brukes som øyesminkefjerner.

Cetaphil flytende makeupfjerner

Detaljer: Cetaphil Liquid Makeup Remover er hudlegetestet, ikke-komedogen og formulert med aloe vera. Denne milde, parfymefrie sminkefjerneren kan brukes over hele ansiktet, inkludert det delikate øyeområdet.

10. Unngå porestrimler og andre hjemmeekstraksjonsmetoder

Du har allerede lært at plukking, kløing og klemming av enhver form for akne er noe av det dummeste du kan gjøre. Likevel kan det være fristende å finne måter å bli kvitt de irriterende hudormene.

De siste årene har det kommet stadig flere masker, porestrimler og ekstraksjonsverktøy som lover rene porer.

Selv om porestrimler og masker kan bidra til å fjerne avfall fra porene dine, kan de også fjerne elementer som faktisk hjelper huden din. Dette inkluderer naturlige oljer og hårsekker. Fjerning av alle disse elementene kan føre til at huden din tørker ut og blir irritert.

Når irritasjon oppstår, kan talgkjertlene dine gå i overlevelsesmodus og produsere enda mer olje – noe som resulterer i flere hudormer.

Andre metoder for å fjerne akne og hudormer inkluderer profesjonelle metall- eller plastverktøy. Disse fungerer angivelig ved å fjerne tilstoppede hudormer uten å skrape huden din. Nøkkelordet her er imidlertid profesjonelt.

Hudleger som har mange års opplæring bruker noen ganger disse verktøyene. Når de havner i hendene på en med begrenset erfaring, kan de føre til sår og arr.

11. Ikke kast bort tiden din på benzoylperoksid

Når det gjelder reseptfrie behandlinger mot akne vil du sannsynligvis finne mange produkter som inneholder benzoylperoksid. Problemet er at benzoylperoksid ikke fungerer for alle typer akne.

Benzoylperoksid virker ved å redusere hevelse, som er en nøkkelmarkør for inflammatorisk akne, som inkluderer cyster. Det kan også bekjempe de underliggende bakteriene i en kvise.

Imidlertid regnes ikke hudormer som inflammatoriske. Dessuten er de ikke forårsaket av bakterier, så produkter som inneholder benzoylperoksid vil ikke gjøre mye nytte.

12. Gå til hudlegen for profesjonell behandling

Ethvert nytt akneregime, inkludert et for hudormer, kan ta alt fra 6 til 12 uker før det fungerer.

Hvis du fortsatt får nye hudormer eller ikke blir kvitt de eksisterende hudormer etter dette, kan det hende du må ta en tur til hudlegen din. De kan bruke profesjonelle verktøy for å trekke ut hudormer. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Populære tilbud

Populære merker

Personvernerklæring

Hvem vi er

Vår nettstedsadresse er: https://velbehag.no

Comments

Når besøkende legger inn kommentarer på siden, lagres informasjonen gitt inn i kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen til den besøkende og den besøkendes nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer.

En anonym tekststreng generert på grunnlag av e-postadressen din (også kalt en «hash») kan bli sendt til tjenesten Gravatar for å undersøke om du har en konto der. Personvernerklæringen til Gravatar ligger her: https://automattic.com/privacy/. Etter at kommentaren din er blitt godkjent, vil profilbildet ditt være synlig for hvem som helst i forbindelse med kommentaren din.

Media

Hvis du laster opp bilder til nettstedet, bør du unngå å laste opp bilder som inneholder informasjon om stedet det er tatt (EXIF GPS). Besøkende på siden kan laste ned og hente ut slik informasjon fra bilder på siden.

Informasjonskapsler

Hvis du legger inn en kommentar på dette nettstedet, kan du be oss om å huske navn, e-post og nettsted. Denne informasjonen lagres i en informasjonskapsel og er der for å gjøre ting lettere for deg. Du trenger da ikke å gi inn denne informasjonen på nytt neste gang du legger inn en kommentar. Disse informasjonskapslene utløper etter ett år.

Om du besøker vår innloggingsside, vil vi opprette en midlertidig informasjonskapsel for å avgjøre om nettleseren din aksepterer informasjonskapsler. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger og forsvinner så snart du lukker nettleseren din.

Når du logger deg inn, blir det opprettet informasjonskapsler som lagrer innloggingsinformasjonen din og valg du har tatt når det gjelder hvordan innhold skal vises. Informasjonskapsler med innloggingsinformasjon utløper etter to dager, mens de med visningsvalg varer i ett år. Hvis du krysser av for &lauot;Husk meg»t;, vil innloggingsinformasjonen din oppbevares i to uker. Hvis du logger deg ut av kontoen din, vil disse informasjonskapslene forsvinne.

Hvis du redigerer eller publiserer en artikkel, vil ytterligere en informasjonskapsel bli lagret i nettleseren din. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger, men bare ID-en til artikkelen du nettopp redigerte. Den utløper etter én dag.

Innebygd innhold fra andre nettsteder

Artikler på denne siden kan inkludere innebygd innhold (f.eks. videoer, bilder, artikler osv.). Innebygd innhold fra andre nettsteder oppfører seg på nøyaktig samme måte som om den besøkende hadde besøkt nettstedet som det innebygde innholdet kommer fra.

Disse nettstedene kan samle inn opplysninger om deg, bruke informasjonskapsler, bygge inn sporingssystemer fra tredjeparter og overvåke hva du gjør via dette innebygde innholdet. Dette omfatter også sporing av handlingene dine via det innebygde innholdet dersom du har en konto og er logget inn på nettstedet.

Hvem vi deler dine opplysninger med

Om du ber at passordet tilbakestilles, vil din IP-adresse tas med i e-posten om tilbakestilling av passord.

Hvor lenge vi oppbevarer opplysninger om deg

Hvis du legger igjen en kommentar, blir kommentaren og informasjon om kommentaren lagret på ubestemt tid. Dette er for at vi kan gjenkjenne oppfølgingskommentarer og godkjenne dem automatisk i stedet for å legge dem i en kø der de må godkjennes manuelt av en redaktør.

For brukere som registrerer seg på dette nettstedet (dersom denne muligheten eksisterer), lagres det også personopplysninger som de oppgir i brukerprofilen sin. Alle brukere kan se, redigere og slette sine egne personopplysninger når som helst (bortsett fra brukernavn). Nettstedets administratorer kan også se og redigere denne informasjonen.

Rettighetene dine når det gjelder opplysninger vi har om deg

Hvis du har en konto på dette nettstedet eller har lagt igjen kommentarer, kan du be om å få en eksportfil som inneholder personopplysningene vi har om deg. Dette omfatter all data du har gitt oss. Du kan også be om at vi sletter alle personopplysninger vi har om deg. Dette omfatter ikke opplysninger vi er pålagt å lagre av administrative, juridiske eller sikkerhetsmessige årsaker.

Hvor vi sender opplysninger om deg

Besøkendes kommentarer kan bli kontrollert gjennom en automatisk gjenkjennelsestjeneste mot søppelkommentarer.

Om oss

Velbehag er et norsk selskap som driver medisinske hudklinikker i en rekke byer med leger, sykepleiere og andre dyktige terapeuter. I tillegg har vi en nettbutikk for å tilgjengeliggjøre alle våre produkter til hele landets befolkning. Her finner du et bredt utvalg av produkter fra anerkjent merkevarer innen helse, hudpleie, hårpleie og mye mer.