Angrepille: Nødprevensjon og bivirkninger

Angrepille er en type prevensjon som kan brukes i nødsituasjoner når vanlig prevensjon ikke ble brukt, sviktet, eller i tilfeller av voldtekt.

Denne pillen er mest effektiv for å forhindre graviditet når den tas så raskt som mulig etter ubeskyttet sex. Merkenavn inkluderer Plan B One-Step® og ella®.

Hva er angrepille?

Angrepille er en medisin som kan brukes som nødprevensjon (prevensjon). Nødprevensjon er ikke det samme som vanlige p-piller som du kan bruke daglig, eller andre former for rutinemessig prevensjon. Den brukes i situasjoner der din vanlige prevensjon enten har sviktet, eller du ikke var i stand til å bruke beskyttelse.

Noen situasjoner der nødprevensjon kan bli brukt inkluderer:

 • Å ha samleie uten noen form for prevensjon.
 • Å oppleve svikt i prevensjonen (en ødelagt kondom, glemt p-pille eller glemt dose av p-sprøyte).
 • Etter voldtekt

Det er mange ulike merkenavn for angrepiller. Angrepille med bare gestagen er levonorgestrel (Plan B One-Step®). Denne medisinen er tilgjengelig over disk. En annen type angrepille kalt ulipristal (ella®) er kun tilgjengelig på resept.

Very dynamic passionate intercourse

Finnes det ulike typer angrepille?

Det er tre hovedtyper angrepille, hver med populære merkenavn du kanskje har hørt om.

 • Angrepille med bare gestagen (Plan B One-Step®)
  • Plan B er en type nødprevensjon som tas som én pille. For best resultater bør du ta Plan B så snart som mulig – vanligvis innen de første tre dagene etter ubeskyttet sex. Du kan ta den innen fem dager etter ubeskyttet sex, men effekten av medisinen reduseres.
 • Ulipristal (ella®)
 • Denne typen angrepille virker også ved å forhindre eggløsning. Ulipristal kan være mer effektiv enn andre angrepiller  når den tas riktig (innenfor tidsvinduet når den er mest effektiv). Folk kan ta ulipristal innen fem dager etter ubeskyttet sex. Det vanligste merkenavnet for denne medisinen er ella®. Legen din må skrive ut ulipristal.
 • Kombinert prevensjon
  • Denne typen nødprevensjon innebærer å ta p-piller som inneholder både gestagen og østrogen. I motsetning til en angrepille med bare gestagen som Plan B, tas denne typen vanligvis i to doser. Det er viktig å snakke med legen din eller apoteket om den nøyaktige dosen du trenger, og hvor lang tid det bør være mellom de to dosene. Når du bruker kombinert prevensjon som nødprevensjon, tar du en vanlig p-pille i en høyere dose. Dette er ikke noe du bør gjøre uten å snakke med legen din, fordi ulike merker av p-piller kan ha ulik effekt. 
 • Kombinert prevensjon (Yuzpe-regime)
  • Denne typen nødprevensjon innebærer å ta ekstra piller fra en vanlig brett med p-piller. Dette kalles Yuzpe-regimet. Denne metoden innebærer å kombinere p-piller for å oppnå totalt 100 mcg etinyløstradiol og 0,5 mg levonorgestrel. En andre dose gjentas deretter etter 12 timer. Det er viktig å vite at dette regimet er mindre effektivt og mindre tolerert enn andre former for nødprevensjon. Mens de vanligste bivirkningene inkluderer kvalme og oppkast, kan å ta ekstra p-piller forårsake mer alvorlige bivirkninger hos noen. Det øker risikoen for blodpropp. Det bør bare vurderes i tilfeller der andre former for nødprevensjon ikke er lett tilgjengelige.

Hvordan virker angrepille?

Angrepillen reverserer ikke graviditet. I stedet er den en type nødprevensjon som forhindrer graviditet. Den viktigste måten angrepillen virker på, er ved å forhindre eggløsning. 

Eggløsning er en del av din normale reproduktive syklus. Dette er fasen der eggstokkene dine frigjør et egg som deretter kan bli befruktet av sædceller og starter fosterutviklingsprosessen. Hvis du ikke har eggløsning, kan du ikke bli gravid.

Angrepillen reverserer ikke graviditet. I stedet er den en type nødprevensjon som forhindrer graviditet.
Angrepillen reverserer ikke graviditet. I stedet er den en type nødprevensjon som forhindrer graviditet.

Hvor effektiv er angrepillen?

Når du vurderer hvor effektiv angrepillen er for å forhindre graviditet, er det viktig å ta hensyn til tid. Dette er nøkkelen til medisinens effektivitet. Alle former for nødprevensjonspiller er mer effektive jo raskere du tar dem. Du trenger ikke å vente med å ta disse medisinene til neste dag – til tross for navnet “angrepille”.

Det er visse tidsrammer for hver type angrepille. Alternativet med bare gestagen bør tas innen de første 72 timene (tre dager) etter ubeskyttet samleie. Ulipristal- og kombinasjonsalternativene kan tas innen 120 timer (fem dager) etter samleie.

Hver dag du venter utenfor disse anbefalte tidspunktene, gjør medisinen mindre effektiv.

SPØRSMÅL OG SVAR

Hvor lenge etter ubeskyttet sex bør jeg vente før jeg tar angrepillen?

Du trenger ikke å vente til morgenen etter for å ta angrepillen. Nødprevensjonspiller er mest effektive for å forhindre graviditet når de tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie.

Tiden du har til disposisjon kan variere mellom ulike medisiner.

 • P-piller med bare gestagen (Plan B One-Step®): For disse medisinene har du vanligvis en tidsvindu på omtrent tre dager der Plan B fortsatt vil være effektiv. Den blir mindre effektiv for å forhindre graviditet jo lenger du venter. Hvis du tar en pille med bare gestagen innen fem dager etter ubeskyttet sex, kan den være moderat effektiv.
 • Ulipristal (Ella®): Denne typen nødprevensjonspille er mer effektiv i en lengre periode. Med denne medisinen har du opptil fem dager etter ubeskyttet sex der den fortsatt er effektiv for å forhindre graviditet.
 • Kombinerte p-piller: Å kombinere p-piller som inneholder gestagen og østrogen kan brukes som nødprevensjon i opptil fem dager etter samleie. Det kan være stor variasjon mellom ulike merker av p-piller, så det er lurt å snakke med legen din om nøyaktig timing og dosering.

Hvor mange ganger kan du ta nødprevensjonsmedisiner?

Selv om det ikke er en fast begrensning for hvor mange ganger du kan ta angrepillen, bør du ikke bruke den som rutinemessig prevensjon. Denne typen prevensjon er ment å bli brukt i nødsituasjoner når din vanlige prevensjon har sviktet, ikke ble brukt, eller etter voldtekt. 

Asking Questions About Pills

Hva er tegnene på at nødprevensjon ikke har virket?

Hvis du tar angrepillen umiddelbart etter ubeskyttet sex, kan den være svært effektiv. Men den virker ikke alltid. Nødprevensjonsmedisiner blir mindre effektive jo lenger du venter før du tar dem.

En av de viktigste tegnene på at angrepillen ikke har virket, er en uteblitt menstruasjon. Hvis menstruasjonen din er mer enn syv dager (en uke)forsinket, ta en graviditetstest.

Hva er bivirkningene av angrepillen?

For mange mennesker er det ingen alvorlige bivirkninger av angrepillen. Noen symptomer på å ta en angrepille (Plan B One-Step® eller Ella®) kan inkludere:

 • Endringer i dine normale menstruasjonssykluser (mensperioden din kan komme tidligere eller senere enn normalt).
 • Flekker (lett blødning).
 • Kvalme og oppkast.
 • Tretthet (utmattelse).
 • Hodepine og svimmelhet.
 • Smerter i magen eller brystene.

Bivirkningene av angrepillen er milde for de fleste mennesker. Men hvis du merker mer alvorlige symptomer eller har bekymringer etter å ha tatt angrepillen, ta kontakt med legen din.

kvalme og hodepine er normale bivirkninger ved inntak av angrepille
kvalme og hodepine er normale bivirkninger ved inntak av angrepille

Er det blødning etter at jeg har tatt angrepillen?

Du kan oppleve lett blødning etter å ha tatt angrepillen. Selv om dette ikke skjer med alle som tar angrepillen, er det ikke noe som bør bekymre deg. Hvis du legger merke til at blødningen er kraftigere eller skjer etter at du har gått glipp av en menstruasjon, ta kontakt med legen din.

Blødning som skjer etter en uteblitt menstruasjon kan være innsettingsblødning. Denne lette blødningen skjer tidlig i fosterutviklingen når embryoet fester seg til slimhinnen i livmoren (endometriet).

Flat lay composition with calendar and menstrual

Kan angrepillen forsinke mensen eller forstyrre syklusen din?

Angrepillen kan føre til uregelmessig neste menstruasjon. Hvis menstruasjonen din er forsinket eller unormal, kontakt legen din og vurder å ta en graviditetstest. Legen din vil gi deg råd om dine neste steg hvis menstruasjonssyklusen din ikke returnerer til det normale.

Kan jeg bli gravid igjen etter å ha tatt angrepillen?

Angrepillen er ikke en permanent form for prevensjon. Den vil ikke påvirke sjansene dine for å bli gravid i fremtiden eller påvirke din fruktbarhet. Disse medisinene (Plan B One-Step®, ella® og andre generiske alternativer) er en midlertidig måte å forhindre graviditet på – de er ikke langvarige former for prevensjon.

NÅR SKAL LEGEN KONTAKTES

Bør jeg oppsøke legen min etter å ha tatt angrepillen?

I de fleste tilfellene trenger du ikke å oppsøke legen din etter å ha tatt angrepillen. Men hvis du ikke har fått forsinket mensen eller du opplever unormal blødning, er det ofte lurt å snakke med legen din. En uteblitt menstruasjon er en av de tidlige tegnene på graviditet.

Det er også viktig å huske at angrepillen ikke beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner.. Hvis du har bekymringer for at du kan ha blitt eksponert for seksuelt overførbare infeksjoner, ta kontakt med legen din.

Nurse and doctor in discussion

Virker angrepillen hvis jeg tar den først og deretter har ubeskyttet sex?

Angrepillen er designet for å tas kort tid etter ubeskyttet sex for å forhindre graviditet. Den er ikke ment som vanlig prevensjon. Snakk med legen din om dine alternativer for prevensjon for å finne en løsning som passer best for deg.

Kan vekten min påvirke effektiviteten til angrepillen?

Det er forskning som antyder at vekten din kan påvirke hvor effektiv angrepillen vil være for deg. Personer med høyere kroppsmasseindeks (BMI) vil kanskje ikke oppleve samme nivå av effektivitet med angrepillen som personer med lavere BMI. En type nødprevensjon som er svært effektiv uavhengig av vekt, er spiral.

Er angrepillen tilgjengelig over disk?

Plan B One-Step®-pillen og andre former for nødprevensjon med bare gestagen er tilgjengelige over disk. Imidlertid er ulipristal (ella®) en reseptbelagt medisin. Du bør også snakke med legen din før du tar kombinerte p-piller for å forsikre deg om at du tar riktig dose.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Populære tilbud

Populære merker

Personvernerklæring

Hvem vi er

Vår nettstedsadresse er: https://velbehag.no

Comments

Når besøkende legger inn kommentarer på siden, lagres informasjonen gitt inn i kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen til den besøkende og den besøkendes nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer.

En anonym tekststreng generert på grunnlag av e-postadressen din (også kalt en «hash») kan bli sendt til tjenesten Gravatar for å undersøke om du har en konto der. Personvernerklæringen til Gravatar ligger her: https://automattic.com/privacy/. Etter at kommentaren din er blitt godkjent, vil profilbildet ditt være synlig for hvem som helst i forbindelse med kommentaren din.

Media

Hvis du laster opp bilder til nettstedet, bør du unngå å laste opp bilder som inneholder informasjon om stedet det er tatt (EXIF GPS). Besøkende på siden kan laste ned og hente ut slik informasjon fra bilder på siden.

Informasjonskapsler

Hvis du legger inn en kommentar på dette nettstedet, kan du be oss om å huske navn, e-post og nettsted. Denne informasjonen lagres i en informasjonskapsel og er der for å gjøre ting lettere for deg. Du trenger da ikke å gi inn denne informasjonen på nytt neste gang du legger inn en kommentar. Disse informasjonskapslene utløper etter ett år.

Om du besøker vår innloggingsside, vil vi opprette en midlertidig informasjonskapsel for å avgjøre om nettleseren din aksepterer informasjonskapsler. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger og forsvinner så snart du lukker nettleseren din.

Når du logger deg inn, blir det opprettet informasjonskapsler som lagrer innloggingsinformasjonen din og valg du har tatt når det gjelder hvordan innhold skal vises. Informasjonskapsler med innloggingsinformasjon utløper etter to dager, mens de med visningsvalg varer i ett år. Hvis du krysser av for &lauot;Husk meg»t;, vil innloggingsinformasjonen din oppbevares i to uker. Hvis du logger deg ut av kontoen din, vil disse informasjonskapslene forsvinne.

Hvis du redigerer eller publiserer en artikkel, vil ytterligere en informasjonskapsel bli lagret i nettleseren din. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger, men bare ID-en til artikkelen du nettopp redigerte. Den utløper etter én dag.

Innebygd innhold fra andre nettsteder

Artikler på denne siden kan inkludere innebygd innhold (f.eks. videoer, bilder, artikler osv.). Innebygd innhold fra andre nettsteder oppfører seg på nøyaktig samme måte som om den besøkende hadde besøkt nettstedet som det innebygde innholdet kommer fra.

Disse nettstedene kan samle inn opplysninger om deg, bruke informasjonskapsler, bygge inn sporingssystemer fra tredjeparter og overvåke hva du gjør via dette innebygde innholdet. Dette omfatter også sporing av handlingene dine via det innebygde innholdet dersom du har en konto og er logget inn på nettstedet.

Hvem vi deler dine opplysninger med

Om du ber at passordet tilbakestilles, vil din IP-adresse tas med i e-posten om tilbakestilling av passord.

Hvor lenge vi oppbevarer opplysninger om deg

Hvis du legger igjen en kommentar, blir kommentaren og informasjon om kommentaren lagret på ubestemt tid. Dette er for at vi kan gjenkjenne oppfølgingskommentarer og godkjenne dem automatisk i stedet for å legge dem i en kø der de må godkjennes manuelt av en redaktør.

For brukere som registrerer seg på dette nettstedet (dersom denne muligheten eksisterer), lagres det også personopplysninger som de oppgir i brukerprofilen sin. Alle brukere kan se, redigere og slette sine egne personopplysninger når som helst (bortsett fra brukernavn). Nettstedets administratorer kan også se og redigere denne informasjonen.

Rettighetene dine når det gjelder opplysninger vi har om deg

Hvis du har en konto på dette nettstedet eller har lagt igjen kommentarer, kan du be om å få en eksportfil som inneholder personopplysningene vi har om deg. Dette omfatter all data du har gitt oss. Du kan også be om at vi sletter alle personopplysninger vi har om deg. Dette omfatter ikke opplysninger vi er pålagt å lagre av administrative, juridiske eller sikkerhetsmessige årsaker.

Hvor vi sender opplysninger om deg

Besøkendes kommentarer kan bli kontrollert gjennom en automatisk gjenkjennelsestjeneste mot søppelkommentarer.

Om oss

Velbehag er et norsk selskap som driver medisinske hudklinikker i en rekke byer med leger, sykepleiere og andre dyktige terapeuter. I tillegg har vi en nettbutikk for å tilgjengeliggjøre alle våre produkter til hele landets befolkning. Her finner du et bredt utvalg av produkter fra anerkjent merkevarer innen helse, hudpleie, hårpleie og mye mer.