Bivirkninger av melatonin: Hva er risikoen?

Melatonin er et hormon og kosttilskudd som ofte brukes som sovemiddel. Selv om det har en fremragende sikkerhetsprofil, har melatonins økende popularitet vekket noen bekymringer.

Bekymringene rundt bruk av melatonin som sovemiddel skyldes hovedsakelig mangel på forskning på langtidseffekter og dets omfattende effekter som et hormon.

Denne artikkelen gjennomgår mulige bivirkninger av melatontilskudd.

Hva er melatonin?

Melatonin er et nevrohormon produsert av pinealkjertelen i hjernen din, hovedsakelig om natten.

Det forbereder kroppen din for søvn og kalles noen ganger “søvnhormonet” eller “mørkets hormon”.

Melatontilskudd brukes ofte som sovemiddel. De hjelper deg med å sovne, forbedrer søvnkvaliteten og forlenger søvnlengden. Men de ser ikke ut til å være like effektive som mange andre søvnmiddel.

Søvn er ikke den eneste kroppsfunksjonen melatonin påvirker. Dette hormonet spiller også en rolle i kroppens antioksidantforsvar og hjelper med å regulere blodtrykk, kroppstemperatur og kortisolnivåer, samt seksuell og immunfunksjon.

I Norge ble melatonin tilgjengelig uten resept i 2020. Dette gjelder opp til 1 mg.

Derimot er det et reseptbelagt legemiddel i de fleste europeiske land og er godkjent for bruk bare hos eldre voksne med søvnforstyrrelser.

Bruken øker, noe som fører til bekymring om mulige bivirkninger.

Little girl sleeping on a big and cozy bed white linen in the afternoon at home
Melatontilskudd brukes ofte som sovemiddel.

Har melatonin bivirkninger?

Noen studier har undersøkt sikkerheten til melatonin, men ingen har funnet alvorlige bivirkninger. Det ser heller ikke ut til å forårsake avhengighet eller abstinenssymptomer.

Noen medisinske fagfolk er bekymret for at det kan redusere kroppens naturlige produksjon av melatonin. Imidlertid antyder kortsiktige studier ingen slike effekter.

Flere studier har rapportert generelle symptomer, inkludert svimmelhet, hodepine, kvalme og uro. Imidlertid var disse like vanlige i behandlings- og placebogruppene og kunne ikke tilskrives melatonin.

Melatontilskudd anses generelt som trygt på kort sikt, selv ved veldig høye doser. Men mer forskning på langtidssikkerheten er nødvendig, spesielt hos barn.

Noen milde bivirkninger og legemiddelinteraksjoner diskuteres i de følgende avsnittene.

Melatontilskudd anses generelt som trygt på kort sikt
Melatontilskudd anses generelt som trygt på kort sikt

Bruk hos barn

Foreldre gir noen ganger melatontilskudd til barn som har problemer med å sovne.

Men verken Food and Drug Administration har godkjent bruken eller vurdert sikkerheten hos barn.

I Europa er melatontilskudd reseptbelagte medisiner beregnet på voksne. Men en norsk studie fant at den uautoriserte bruken hos barn øker.

Selv om det ikke er noen spesifikk grunn til bekymring, er mange eksperter nølende med å anbefale dette tilskuddet for barn.

Dette kommer delvis av dens omfattende effekter, som ikke er fullt ut forstått. Barn betraktes også som en sensitiv gruppe siden de fortsatt vokser og utvikler seg.

Langtidsstudier er nødvendige før melatonin kan brukes med absolutt sikkerhet hos barn.

Sleepy exhausted woman lying in bed using cellphone chatting in social networks, bored can not sleep
Sleepy exhausted woman lying in bed using cellphone chatting in social networks, bored can not sleep

Døsighet på dagtid

Som et sovemiddel, bør melatontilskudd tas om kvelden.

Hvis de tas på andre tider av døgnet, kan de forårsake uønsket døsighet. Husk at døsighet teknisk sett ikke er en bivirkning, men snarere deres tiltenkte funksjon.

Døsighet kan likevel være et problem for mennesker som har en redusert melatoninclearance-rate, som er raten et legemiddel fjernes fra kroppen.

Nedsatt clearance-rate forlenger tiden melatinnivåene forblir høye etter å ha tatt tilskudd.

Selv om dette kanskje ikke er et problem hos de fleste friske voksne, er redusert melatoninclearance rapportert hos eldre voksne og spedbarn. Det er ukjent om dette påvirker melatinnivåene morgenen etter å ha tatt tilskudd.

Likevel, selv når melatontilskudd eller injeksjoner gis i løpet av dagen, ser de ikke ut til å påvirke evnen til å opprettholde fokus.

Studier i friske mennesker som fikk injisert 10 eller 100 mg melatonin, eller fikk 5 mg muntlig, fant ingen effekter på reaksjonstider, oppmerksomhet, konsentrasjon eller kjøreevne sammenlignet med et placebo.

Flere studier er nødvendige før forskere fullt ut kan forstå effektene av melatontilskudd på døsighet på dagtid.

Andre bekymringer rundt

Flere andre bekymringer har blitt reist, men de fleste er ikke grundig forsket på:

  • Samspill med sovepiller: En studie fant at å ta sovemedisinen zolpidem sammen med melatonin forverret zolpidems negative effekter på hukommelse og muskelytelse.
  • Redusert kroppstemperatur: Melatonin fører til en liten nedgang i kroppstemperaturen. Selv om dette generelt ikke er et problem, kan det være en forskjell for personer som har problemer med å holde seg varme.
  • Blodfortynning: Melatonin kan også redusere blodkoagulering. Som et resultat bør du snakke med legen din før du tar høye doser hvis du også tar warfarin eller andre blodfortynnende medisiner.
Woman sleeping with smartphone in bed

Hvordan ta tilskudd med melatonin

For å hjelpe søvn varierer den standard anbefalte dosen for voksne vanligvis fra 1 til 5 mg. Hvis dosen er for høy, kan den forårsake døsighet på dagtid.

Det er også spesielle forberedelser tilgjengelige for tidsbestemt frigjøring, noe som kan være nyttig for de som har problemer med å forbli i søvn.

Du bør alltid starte med den laveste anbefalte dosen og unngå å kjøre eller betjene tunge maskiner etter inntak. Hvis du har problemer med å holde deg våken om dagen etter å ha tatt melatontilskudd, bør du redusere dosen eller slutte å ta det.

I tillegg bør du unngå alkohol, da det kan forstyrre søvnen og muligens forsterke melatonins effekter.

Det er viktig å konsultere lege før du tar melatonintilskudd, spesielt hvis du tar andre medisiner eller har en eksisterende medisinsk tilstand.

Pensive doctor working on her desktop PC at doctor's office.
Pensive doctor working on her desktop PC at doctor’s office.

Oppsummering

Melatontilskudd har en fremragende sikkerhetsprofil, selv ved høye doser.

De har blitt brukt uten alvorlige bivirkninger i kortsiktige studier opp til 3 måneder.

Men det er viktig å merke seg at mer forskning er nødvendig for å forstå alle potensielle bivirkninger, spesielt hos barn og eldre voksne.

Kilder: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23691095

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6092660/

https://www.healthdirect.gov.au/melatonin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25643981

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25892306

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26692007

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23044640

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9062869

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3742833

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14582858

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16423108

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23108475

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23730172

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14692469

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9772309

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22348451

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23432339

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26184078

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18763235

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11801808

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18289163

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24318695

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22205210

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24918238

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25526564

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Populære tilbud

Populære merker

Personvernerklæring

Hvem vi er

Vår nettstedsadresse er: https://velbehag.no

Comments

Når besøkende legger inn kommentarer på siden, lagres informasjonen gitt inn i kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen til den besøkende og den besøkendes nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer.

En anonym tekststreng generert på grunnlag av e-postadressen din (også kalt en «hash») kan bli sendt til tjenesten Gravatar for å undersøke om du har en konto der. Personvernerklæringen til Gravatar ligger her: https://automattic.com/privacy/. Etter at kommentaren din er blitt godkjent, vil profilbildet ditt være synlig for hvem som helst i forbindelse med kommentaren din.

Media

Hvis du laster opp bilder til nettstedet, bør du unngå å laste opp bilder som inneholder informasjon om stedet det er tatt (EXIF GPS). Besøkende på siden kan laste ned og hente ut slik informasjon fra bilder på siden.

Informasjonskapsler

Hvis du legger inn en kommentar på dette nettstedet, kan du be oss om å huske navn, e-post og nettsted. Denne informasjonen lagres i en informasjonskapsel og er der for å gjøre ting lettere for deg. Du trenger da ikke å gi inn denne informasjonen på nytt neste gang du legger inn en kommentar. Disse informasjonskapslene utløper etter ett år.

Om du besøker vår innloggingsside, vil vi opprette en midlertidig informasjonskapsel for å avgjøre om nettleseren din aksepterer informasjonskapsler. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger og forsvinner så snart du lukker nettleseren din.

Når du logger deg inn, blir det opprettet informasjonskapsler som lagrer innloggingsinformasjonen din og valg du har tatt når det gjelder hvordan innhold skal vises. Informasjonskapsler med innloggingsinformasjon utløper etter to dager, mens de med visningsvalg varer i ett år. Hvis du krysser av for &lauot;Husk meg»t;, vil innloggingsinformasjonen din oppbevares i to uker. Hvis du logger deg ut av kontoen din, vil disse informasjonskapslene forsvinne.

Hvis du redigerer eller publiserer en artikkel, vil ytterligere en informasjonskapsel bli lagret i nettleseren din. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger, men bare ID-en til artikkelen du nettopp redigerte. Den utløper etter én dag.

Innebygd innhold fra andre nettsteder

Artikler på denne siden kan inkludere innebygd innhold (f.eks. videoer, bilder, artikler osv.). Innebygd innhold fra andre nettsteder oppfører seg på nøyaktig samme måte som om den besøkende hadde besøkt nettstedet som det innebygde innholdet kommer fra.

Disse nettstedene kan samle inn opplysninger om deg, bruke informasjonskapsler, bygge inn sporingssystemer fra tredjeparter og overvåke hva du gjør via dette innebygde innholdet. Dette omfatter også sporing av handlingene dine via det innebygde innholdet dersom du har en konto og er logget inn på nettstedet.

Hvem vi deler dine opplysninger med

Om du ber at passordet tilbakestilles, vil din IP-adresse tas med i e-posten om tilbakestilling av passord.

Hvor lenge vi oppbevarer opplysninger om deg

Hvis du legger igjen en kommentar, blir kommentaren og informasjon om kommentaren lagret på ubestemt tid. Dette er for at vi kan gjenkjenne oppfølgingskommentarer og godkjenne dem automatisk i stedet for å legge dem i en kø der de må godkjennes manuelt av en redaktør.

For brukere som registrerer seg på dette nettstedet (dersom denne muligheten eksisterer), lagres det også personopplysninger som de oppgir i brukerprofilen sin. Alle brukere kan se, redigere og slette sine egne personopplysninger når som helst (bortsett fra brukernavn). Nettstedets administratorer kan også se og redigere denne informasjonen.

Rettighetene dine når det gjelder opplysninger vi har om deg

Hvis du har en konto på dette nettstedet eller har lagt igjen kommentarer, kan du be om å få en eksportfil som inneholder personopplysningene vi har om deg. Dette omfatter all data du har gitt oss. Du kan også be om at vi sletter alle personopplysninger vi har om deg. Dette omfatter ikke opplysninger vi er pålagt å lagre av administrative, juridiske eller sikkerhetsmessige årsaker.

Hvor vi sender opplysninger om deg

Besøkendes kommentarer kan bli kontrollert gjennom en automatisk gjenkjennelsestjeneste mot søppelkommentarer.

Om oss

Velbehag er et norsk selskap som driver medisinske hudklinikker i en rekke byer med leger, sykepleiere og andre dyktige terapeuter. I tillegg har vi en nettbutikk for å tilgjengeliggjøre alle våre produkter til hele landets befolkning. Her finner du et bredt utvalg av produkter fra anerkjent merkevarer innen helse, hudpleie, hårpleie og mye mer.