Dyp søvn: hva det er og hvor mye trenger du?

Hva er dyp søvn?

Dyp søvn, også kalt saktebølgesøvn, oppstår i den tredje fasen av non-rem-søvn. Under dyp søvn vises elektrisk aktivitet i hjernen i lange, langsomme bølger kalt deltabølger. Disse bølgene har en frekvens på 0,5 til 2 Hertz og de må utgjøre minst 6 sekunder av et 30-sekunders vindu for at denne perioden skal anses som dyp søvn.

Vanligvis går du ned i dyp søvn innen en time etter at du har sovnet, og opplever gradvis kortere perioder med dyp søvn etter hvert som natten går. Under dyp søvn er kroppsfunksjoner som pust og hjertefrekvens også lav og musklene dine er avslappet. Det kan være vanskelig for noen å vekke deg, og å våkne fra dyp søvn kan få deg til å føle deg mentalt tåkete i opptil en time.

Hva er dyp søvn

Kort fortalt:

  • De fleste voksne tilbringer opptil 20 % av natten i dyp søvn.
  • Trinn 3 av NREM-søvn er den dypeste søvnen i søvnsyklusen.
  • Under dyp søvn styrker kroppen din muskler, bein, vev og immunforsvar.
  • Dyp søvn forekommer flere ganger gjennom søvnperioden, men faktorer som søvnløshet, stress og aldring kan påvirke varigheten av dyp søvn.
  • Tilrettelegg for mer dyp søvn ved å ta et varmt bad, forbedre kostholdet ditt eller lytte til binaural beats før sengetid.

Dyp søvn, det tredje søvnstadiet, tjener reparerende og gjenopprettende funksjoner som er nødvendige for å føle deg best mulig hver dag. Å få nok dyp søvn hjelper hjernen og kroppen med å forberede seg på å ta på seg ny informasjon og tilpasse seg nye miljøer. Å ikke få nok dyp søvn kan føre til lærevansker, gjøre deg mottakelig for infeksjoner og sette deg i fare for langsiktige helseproblemer.

Hva er stadier av søvn?

Når du sovner, går kroppen din gjennom tre non-rem-stadier, etterfulgt av ett trinn med rask øyebevegelse (REM-søvn). Det tar vanligvis mellom 90 og 120 minutter å gå gjennom alle fire stadiene, hvoretter syklusen starter på nytt. Voksne har vanligvis fire til seks sykluser per natt. I første halvdel av natten tilbringer du mer tid i non-rem-søvn. Men etter hvert som natten går, tilbringer du mer og mer tid i REM-søvn.

øyebevegelse (REM-søvn)

Trinn 1: Dette korte, døsige stadiet markerer overgangen til søvn, når pusten og hjerterytmen begynner å avta.

Trinn 2: I dette stadiet med lett søvn reduseres pusten og hjertefrekvensen enda mer. Temperaturen faller, og musklene slapper av. Søvn på trinn 2 varer lenger i hver syklus gjennom hele natten. Omtrent halvparten av din totale søvn hver natt tilbringes på dette stadiet.

Trinn 3: Søvn i trinn 3 representerer den dypeste søvnen i søvnsyklusen, når hjernebølger er på sitt laveste i frekvens og høyest i amplitude.

REM: Som navnet antyder, beveger øynene seg raskt under øyelokkene under REM-søvn. Hjerneaktiviteten din ligner på en person som er våken. Men musklene dine beveger seg vanligvis ikke. Eksperter tror det meste av drømmene våre skjer under REM-søvn.

Hvorfor er dyp søvn viktig?

Under dyp søvn frigjør kroppen din veksthormon og jobber med å bygge og reparere muskler

Mens alle stadier av søvn er nødvendige for god helse, gir dyp søvn spesifikke fysiske og mentale fordeler. Under dyp søvn frigjør kroppen din veksthormon og jobber med å bygge og reparere muskler, bein og vev. Dyp søvn fremmer også immunsystemets funksjon. I tillegg kan saktebølgesøvn være viktig for å regulere glukosemetabolismen. Eliteidrettsutøvere verdsetter saktebølgesøvn ettersom den hjelper til med å fylle opp energilagrene.

Dyp søvn er viktig for kognitiv funksjon og hukommelse, og det antas å spille en rolle i språklæring, motoriske ferdigheter og den utviklende hjernen. Gjennom dagen mottar du informasjonsinnganger som styrker synapsene, eller kommunikasjonspunktene, i nettverkene i hjernen din. Imidlertid kan hjernen din ikke ta på seg informasjon kontinuerlig uten hvile.

Forskere antyder at dyp søvn spiller en rolle i å forberede synapsene dine for neste dag. Sagt på en annen måte, hjernen din vurderer nye minner og bevarer og konsoliderer deretter bare de som er mest relevante for å unngå overveldelse av minneveiene i hjernen. Selv om denne teorien fortsatt er under etterforskning, tyder den på at folk oppnår en høyere andel dyp søvn etter å ha lært en ny oppgave, og viser høyere konsentrasjoner av langsomme bølger i hjerneområder relatert til oppgaven.

Hvor mye dyp søvn er nok?

For å beregne hvor mye dyp søvn du trenger, må du først finne ut hvor mye søvn du trenger totalt sett. De fleste voksne bør sikte på minst syv timer søvn hver natt. Opptil 20 % av tiden tilbringes vanligvis i dyp søvn.

Til en viss grad regulerer kroppen dyp søvn selv. For eksempel kan du tilbringe mer tid i dyp søvn hvis du er i ferd med å komme deg etter en periode med søvnmangel. Folk som derimot tar seg en ettermiddagslur ofte, kan oppleve mindre dyp søvn, siden en del av deres dypsøvnbehov allerede er oppfylt i løpet av dagen.

Når folk blir eldre, har de en tendens til å få mindre dyp søvn. Eldre voksne får vanligvis mer søvn i stadium 2 i stedet.

Søvnforstyrrelser assosiert med dyp søvn

Søvnforstyrrelser som er spesielt knyttet til dyp søvn kalles opphisselsesforstyrrelser og inkluderer å gå i søvne, nattskrekk (night terrors) og forvirring.  Mens voksne kan oppleve disse lidelsene, er de mer vanlige hos barn og ungdom.

Vanligvis er episoder av disse lidelsene korte og den sovende husker dem ikke. Imidlertid kan hendelsene påvirke dine våkne timer. Noen mennesker kan derfor oppleve overveldende søvninghet på dagtid. Andre kan ved et uhell skade seg selv eller andre under en episode.

Målinger av hjernebølgene til søvngjengere har funnet ut at mange individer fortsetter å oppleve en viss andel langsomme bølger – som er karakteristiske for dyp søvn – under en søvngjengerepisode. Voksne søvngjengere viser også variasjoner i saktebølgeaktivitet resten av natten.

Hva skjer når du ikke får nok dyp søvn?

I tillegg til å forårsake tretthet, kan mangel på dyp søvn ha en rekke innvirkninger på kroppen din.

Fordi dyp søvn er en del av minnedannelsesprosessen, kan du slite med å konsolidere minner etter netter uten nok dyp søvn. Selv etter en natt med utilstrekkelig søvn kan du oppleve problemer med å lære eller huske informasjon.

På et fysisk nivå kan utilstrekkelig dyp søvn redusere immunresponsen din til vaksiner og gjør deg mer sårbar for infeksjon. Under dyp søvn blir potensielt skadelige avfallsstoffer eliminert fra hjernen. Som et resultat kan forstyrrelser i dyp søvn også drive fremgang av nevrologiske tilstander som Alzheimers og Parkinsons.

I tillegg er søvnmangel assosiert med hormonelle endringer som driver vår appetitt og da spesielt på mat med mye kalorier. Spesielt lite saktebølgesøvn antas å bidra til insulinresistens og utvikling av type 2 diabetes og hjertesykdom. Å ta igjen søvnen kan reversere noen av disse effektene.

Relatert: Hodepine og kvalme: 31 Årsaker og behandling

Hvem får ikke nok dyp søvn?

Ettersom dyp søvn forekommer i flere sykluser gjennom søvnperioden, vil alle som sover mindre enn anbefalt antall timer sannsynligvis få utilstrekkelig dyp søvn. Fragmentert søvn på grunn av søvnforstyrrelser eller søvn som til tider som ikke er i samsvar med din døgnrytme kan også redusere prosentandelen av saktebølgesøvn.

Noen mennesker med søvnløshet opplever endringer i søvnsyklusene og kan som et resultat ha mer søvn i stadium 1 og mindre dyp søvn. Stress og aldring kan også redusere nivåene av dyp søvn. I tillegg kan personer med tilstander som schizofreni og Alzheimers opplever mindre dyp søvn.

Nylig har noen forskere observert at personer med en skadet hippocampus, eller minnesenteret i hjernen, opplever mye mindre langsom bølgesøvn enn personer med uskadet hippocampus. Eksperter foreslår at minnesignalene som sendes av hippocampus er en nødvendig utløser for å skape de langsomme deltabølgene som sees i dyp søvn. Følgelig kan problemer med hukommelsesdannelse være en årsak, snarere enn en konsekvens, av mindre dyp søvn. 

Noen indikasjoner på at du ikke får nok dyp søvn inkluderer:

  • Du føler deg døsig og ikke uthvilt
  • Redusert årvåkenhet og oppmerksomhet
  • Problemer med å lære og danne nye minner
  • Sugen på kaloririk mat

Relatert: Hva er migrene? Fakta og spørsmål

Tips for å få mer dyp søvn

Å sikre at du får nok søvn totalt sett kan hjelpe deg med å få den dype søvnen du trenger. Ved å etablere konsekvent døgnrytme kan du utvikle en sunn søvnplan for kroppen din. Å sørge for god søvnhygiene kan også hjelpe deg med å få mer søvn totalt. Sunne søvnvaner inkluderer:

  • Jevnlig trening
  • Reduksjon av koffeininntak på kvelden
  • Sørg for at soverommet er kjølig, rent stille og mørkt
  • Ha en avslappende rutine på kvelden og unngå skjermlys de siste timene før sengetid

Det er noen ekstrtiltak som mange føler bidrar til bedre søvn: 

  • Ta et varmt bad: Oppvarming av kroppen din minst en time før sengetid kan bidra til å indusere saktebølgesøvn. Varmen fra badekaret trekker varme til hendene og føttene dine som deretter forsvinner. Å varmes opp kan altså bidra til at du nedkjøles til riktig temperatur når du skal sove. 
  • Endre kostholdet ditt: Hva du spiser og drikker før sengetid påvirker søvnen din. En liten studie fant at folk som spiste en diett rik på mettet fett fikk mindre langsomme søvn. Folk som spiste mer fiber var mer sannsynlig å ha mer dyp søvn.

Lytt til binaural beats: Disse lydene skapes ved å lytte til to litt forskjellige toner, en i hvert øre. Forskjellen mellom frekvensene til disse tonene skaper en oppfattet tredje tone, eller binaural beat. Begrenset forskning tyder på at å lytte til binaural beats kan bidra til å indusere deltabølger i hjernen og derfor fase 3 søvn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Populære tilbud

Populære merker

Personvernerklæring

Hvem vi er

Vår nettstedsadresse er: https://velbehag.no

Comments

Når besøkende legger inn kommentarer på siden, lagres informasjonen gitt inn i kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen til den besøkende og den besøkendes nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer.

En anonym tekststreng generert på grunnlag av e-postadressen din (også kalt en «hash») kan bli sendt til tjenesten Gravatar for å undersøke om du har en konto der. Personvernerklæringen til Gravatar ligger her: https://automattic.com/privacy/. Etter at kommentaren din er blitt godkjent, vil profilbildet ditt være synlig for hvem som helst i forbindelse med kommentaren din.

Media

Hvis du laster opp bilder til nettstedet, bør du unngå å laste opp bilder som inneholder informasjon om stedet det er tatt (EXIF GPS). Besøkende på siden kan laste ned og hente ut slik informasjon fra bilder på siden.

Informasjonskapsler

Hvis du legger inn en kommentar på dette nettstedet, kan du be oss om å huske navn, e-post og nettsted. Denne informasjonen lagres i en informasjonskapsel og er der for å gjøre ting lettere for deg. Du trenger da ikke å gi inn denne informasjonen på nytt neste gang du legger inn en kommentar. Disse informasjonskapslene utløper etter ett år.

Om du besøker vår innloggingsside, vil vi opprette en midlertidig informasjonskapsel for å avgjøre om nettleseren din aksepterer informasjonskapsler. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger og forsvinner så snart du lukker nettleseren din.

Når du logger deg inn, blir det opprettet informasjonskapsler som lagrer innloggingsinformasjonen din og valg du har tatt når det gjelder hvordan innhold skal vises. Informasjonskapsler med innloggingsinformasjon utløper etter to dager, mens de med visningsvalg varer i ett år. Hvis du krysser av for &lauot;Husk meg»t;, vil innloggingsinformasjonen din oppbevares i to uker. Hvis du logger deg ut av kontoen din, vil disse informasjonskapslene forsvinne.

Hvis du redigerer eller publiserer en artikkel, vil ytterligere en informasjonskapsel bli lagret i nettleseren din. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger, men bare ID-en til artikkelen du nettopp redigerte. Den utløper etter én dag.

Innebygd innhold fra andre nettsteder

Artikler på denne siden kan inkludere innebygd innhold (f.eks. videoer, bilder, artikler osv.). Innebygd innhold fra andre nettsteder oppfører seg på nøyaktig samme måte som om den besøkende hadde besøkt nettstedet som det innebygde innholdet kommer fra.

Disse nettstedene kan samle inn opplysninger om deg, bruke informasjonskapsler, bygge inn sporingssystemer fra tredjeparter og overvåke hva du gjør via dette innebygde innholdet. Dette omfatter også sporing av handlingene dine via det innebygde innholdet dersom du har en konto og er logget inn på nettstedet.

Hvem vi deler dine opplysninger med

Om du ber at passordet tilbakestilles, vil din IP-adresse tas med i e-posten om tilbakestilling av passord.

Hvor lenge vi oppbevarer opplysninger om deg

Hvis du legger igjen en kommentar, blir kommentaren og informasjon om kommentaren lagret på ubestemt tid. Dette er for at vi kan gjenkjenne oppfølgingskommentarer og godkjenne dem automatisk i stedet for å legge dem i en kø der de må godkjennes manuelt av en redaktør.

For brukere som registrerer seg på dette nettstedet (dersom denne muligheten eksisterer), lagres det også personopplysninger som de oppgir i brukerprofilen sin. Alle brukere kan se, redigere og slette sine egne personopplysninger når som helst (bortsett fra brukernavn). Nettstedets administratorer kan også se og redigere denne informasjonen.

Rettighetene dine når det gjelder opplysninger vi har om deg

Hvis du har en konto på dette nettstedet eller har lagt igjen kommentarer, kan du be om å få en eksportfil som inneholder personopplysningene vi har om deg. Dette omfatter all data du har gitt oss. Du kan også be om at vi sletter alle personopplysninger vi har om deg. Dette omfatter ikke opplysninger vi er pålagt å lagre av administrative, juridiske eller sikkerhetsmessige årsaker.

Hvor vi sender opplysninger om deg

Besøkendes kommentarer kan bli kontrollert gjennom en automatisk gjenkjennelsestjeneste mot søppelkommentarer.

Om oss

Velbehag er et norsk selskap som driver medisinske hudklinikker i en rekke byer med leger, sykepleiere og andre dyktige terapeuter. I tillegg har vi en nettbutikk for å tilgjengeliggjøre alle våre produkter til hele landets befolkning. Her finner du et bredt utvalg av produkter fra anerkjent merkevarer innen helse, hudpleie, hårpleie og mye mer.