Beste hårtapsbehandlinger for menn i 2023 – Velbehag

Årsaker til hårtap hos menn

Hårtap kan skyldes:

 • Genetikk og familiehistorie: Hvis dine slektninger har hårtap, er det mer sannsynlig at du vil utvikle det. Mannlig skallethet eller androgen alopesi er en genetisk tilstand der folk gradvis mister hår. Dette kan vise seg som en gradvis tilbaketrekkende hårfestet eller tynnere partier på issen.
 • Medisinske tilstander: Enkelte medisinske tilstander som hormonproblemer eller autoimmune sykdommer forårsaker hårtap. For eksempel kan problemer med skjoldbruskkjertelen, hodebunnsinfeksjoner eller trikotillomani (en hårplukkingslidelse) føre til tynnere hår eller skalle flekker. En autoimmun tilstand kalt alopecia areata utvikles når immunsystemet angriper hårfolliklene, noe som resulterer i skalle flekker.
 • Medikamenter og medisinske behandlinger: Hårtap er en potensiell bivirkning av flere medisiner for tilstander som kreft, depresjon, gikt, hjertesykdom og leddgikt.
 • Stress: Kronisk stress eller stressende hendelser kan føre til midlertidig hårtap.

Medisiner mot hårtap

Det finnes to hovedgrupper av medikamenter som er populære for behandling av hårtap:

Finasterid og Dutasterid i tablettform. Begge disse preparatene er godt dokumentert for sin effekt mot hårtap. I en fersk fireårsstudie opplevde menn som tok finasterid 1 mg daglig en økning i hårmengden på 11 prosent. Til sammenligning opplevde de som fikk en placebo, eller narremedisin, et tap av 3 prosent hår i samme periode. 

Når finasterid ble sammenlignet med minoksidil, viste det seg også å være det mest effektive alternativet.

Minoksidil for påsmøring i hodebunnen: Selv om dette middelet ikke er like kraftig som finasterid, gir det fremdeles håp for mange som søker behandling for hårtap.

Når man starter med behandling, anbefales det generelt å begynne med ett medikament. Hvis responsen er utilfredsstillende, kan man prøve det andre eller kombinere dem.

Men det er verdt å merke seg at effekten av disse behandlingene kan være beskjeden. Ingen medikamenter kan fremme hårvekst på en allerede skallet hodebund, så det er viktig å starte behandlingen tidlig hvis man ønsker optimale resultater. Og som en påminnelse: for å bevare effekten, må behandlingen opprettholdes over tid.

Medication bottles and hairbrush on white wooden table. Hair loss problem.
Når man starter med behandling, anbefales det generelt å begynne med ett medikament.

Hårtansplantasjoner

De to mest populære hårtansplantasjonsprosedyrene er follikulær enhetstransplantasjon og follikulær enhetsextraksjon.

Husk at begge hårtansplantasjonsprosedyrene er betraktet som kirurgi, så de kan være dyre og kan forårsake et visst ubehag.

Det er også visse risikoer, inkludert infeksjoner og arr. Du kan trenge å gjøre flere hårtansplantasjoner for å få ønsket resultat.

 • Follikulær enhetstransplantasjon (FUT): FUT er den mer “klassiske” metoden. Den innebærer å fjerne noe hud, vanligvis fra baksiden av hodebunnen, der det er rikelig med hår. En kirurg fjerner deretter folliklene fra den hudstripen. Til slutt setter de hårfolliklene inn på nytt i delen av hodebunnen der du opplever hårtap.
 • Follikulær enhetsextraksjon (FUE): Ved FUE fjerner en kirurg hårfollikler direkte fra hodebunnen og transplanterer dem inn i de skallede delene av hodebunnen. Direkte hårimplantasjon (DHI) er en modifisert versjon av denne teknikken der et spesialisert verktøy brukes til å fullføre prosedyren.
After hair transplantation surgical technique that moves hair follicles. Young bald man in bandage
follikulær enhetstransplantasjon

Laserbehandling

Laserbehandling antas å bidra til å redusere betennelse i follikler som hindrer regenerering ved noen typer hårtap som alopecia areata. For andre typer hårtap antyder en gjennomgang fra 2013 at behandling med lavnivå laserterapi (LLLT) kan øke hårveksten gjennom andre mekanismer.

Det er begrensede studier som støtter effektiviteten av laserbehandlinger for hårtap. Men en gjennomgang fra 2015 indikerer at LLLT er trygt og effektivt når det brukes til å behandle Mannlig skallethet.

Ifølge en gjennomgang fra 2019 er det fortsatt behov for mer forskning på LLLT.

Det er begrensede studier som støtter effektiviteten av laserbehandlinger for hårtap.
Det er begrensede studier som støtter effektiviteten av laserbehandlinger for hårtap.

Livsstilsendringer

Slutt å røyke

Hvis du er røyker, har du sannsynligvis hørt om de negative effektene røyking har på lungene dine. Men visste du at røyking kan være forbundet med hårtap?

En studie fra 2020 som involverte 1000 menn fant at flertallet av dem som røykte hadde en viss grad av hårtap, sammenlignet med mindre enn halvparten av deltakerne som ikke røykte. Hvis du røyker, kan det å slutte bidra til å redusere hårtapet.

Young man smoking cigarette
Slutt å røyke

Hodebunnsmassasje

Ikke bare føles massasjer deilige, men de kan også hjelpe mot hårtap. Massasje av hodebunnen stimulerer hårfolliklene.

I en liten studie fra 2016 hadde friske japanske menn som fikk 4 minutter med hodebunnsmassasje hver dag i 24 uker tykkere hår ved slutten av studien.

Forskning fra 2019 viste også at hodebunnsmassasje var forbundet med selvoppfattet forbedring i hårtetthet.

Head massage
Hodebunnsmassasje

Balansert kosthold

Et balansert kosthold kan bidra til å holde håret ditt sunt. Det er viktig å inkludere et mangfold av grønnsaker, frukt, fullkorn, umettede fettsyrer og magert protein i kostholdet. Å begrense søtsaker er også nyttig.

En litteraturgjennomgang fra 2018 antyder en sammenheng mellom visse vitaminer og mineraler som finnes i mat og sunt hår. Vurder å legge til disse matvarene i kostholdet ditt:

 • Jernrike matvarer, inkludert magert kjøtt, bønner, grønne bladgrønnsaker, jernberikede kornprodukter og egg
 • Matvarer rike på omega-3-fettsyrer, som laks, makrell, tunfisk, linfrø, eggeblommer, hampfrø og valnøtter
 • Matvarer med høyt proteininnhold, som egg, magert kjøtt og sjømat

Å drikke rikelig med vann er også en viktig del av et balansert kosthold.

Solaray ultra omega 3-6-9 100 kapsler-velbehag
Solaray ultra omega 3-6-9 100 kapsler-velbehag

Reduser stress

Stress kan ha negative effekter på kroppen, inkludert håret ditt, og kan føre til hårtap.

Strategier for å redusere stress inkluderer:

 • regelmessig fysisk aktivitet
 • yoga
 • meditasjon
 • tilstrekkelig søvn
Man stressed while working on laptop
Stress kan ha negative effekter på kroppen, inkludert håret ditt, og kan føre til hårtap.

Naturlige remedier

Oljer

Noe bevis fra en studie på mus fra 2014 antyder at peppermynteolje kan bidra til hårvekst. Rosmarinolje har også tradisjonelt blitt brukt for å øke blodsirkulasjonen i hodebunnen.

En studie fra 2013 indikerte at ekstrakt av rosmarinblad forbedret hårvekst hos mus.

Kokosolje, castorolje og olivenolje anbefales også mye. Men ifølge en gjennomgang av forskning fra 2020, er fordelene deres for hårvekst begrenset.

Sagopalme

Sagopalme er en plante med små bær.

Selv om forskningen på sagopalmes evne til å behandle hårtap er sparsom, antyder en gjennomgang fra 2020 at den kan bidra til hårvekst med få bivirkninger.

Biotin

Biotin er et vitamin som finnes naturlig i matvarer som:

 • Nøtter
 • Søtpoteter
 • Egg
 • Løk
 • Havre

Det er noe bevis på at inntak av biotin kan bidra til å bremse hårtapet, men mesteparten av forskningen har blitt gjort på kvinner med biotinmangel. Det mangler imidlertid bevis på at tilskudd med biotin faktisk har en merkbar effekt hos friske individer.

Solaray biotin 1000 µg 100 sugetabletter-velbehag
Solaray biotin 1000 µg 100 sugetabletter-velbehag

Løksaft

En liten studie fra 2014 viste at bruk av løksaft som en topisk behandling resulterte i betydelig mer regvekst enn bare springvann hos personer med flekkvis alopecia areata. Mer forskning på mennesker med Mannlig skallethet er nødvendig.

Bhringraj

Bhringraj (Eclipta alba), også kalt falsk tusenfryd, er en art i kurvplantefamilien. I ayurvedisk medisin er den kjent som en urt som støtter hårvekst.

En rottestudie fra 2008 viste at ekstrakter av urten resulterte i bedre hårvekst enn minoxidil. Imidlertid trengs det mer forskning for å bekrefte disse effektene hos mennesker.

Grønn te

En annen antatt urtemedisin for hårtap er grønn te.

I en studie på mus fra 2005 viste de polyfenoliske forbindelsene som er til stede i grønn te lovende resultater som en naturlig behandling mot hårtap. Men det har ikke vært noen menneskelige studier som bekrefter disse effektene.

Chinese green tea
Grønn te

Hibiscus

Kinesisk hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis) markedsføres i stor grad i India for hårvekst. En studie på mus fra 2003 viste positive effekter på hårfollikler, men det er ikke gjort noen studier på mennesker.

Hva er mannlig skallethet?

Mannlig skallethet, også kjent som androgen alopesi, er en arvelig egenskap. Ifølge Medline Plus påvirker det mer enn halvparten av menn over 50 år. Imidlertid kan stress eller andre autoimmune tilstander som alopecia areata også påvirke hårtap.

Det er typisk å miste rundt 50 til 100 hår hver dag. Vanligvis er ikke dette tapet merkbart fordi nytt hår vokser for å erstatte håret som ble tapt. Hårtap og skallshet oppstår når håret faller ut for raskt eller nye hår slutter å vokse.

Avhengig av årsaken til hårtapet kan du merke sakte tynnende hår eller en plutselig skallet flekk. Hårtapet kan påvirke bare håret på hodebunnen eller hele kroppen.

Portrait of happy mature bald businessman thinking outdoors
Mannlig skallethet, også kjent som androgen alopesi

Hårpleietips

Vær forsiktig med håret ditt

Prøv å være så forsiktig som mulig når du børster eller steller håret ditt. Konstant vriing, snurring eller stramming av håret kan føre til hårtap.

Hvis du er bekymret for hårtap, kan du vurdere å unngå følgende:

 • Stramme frisyrer, som hestehaler, rasta, fletter og knuter
 • Kjemikalier som brukes i permanent og hårglattebehandlinger
 • Varme krølljern eller rettejern
 • Bleking av håret

Hvis du bruker kjemikalier eller blekemidler i håret, bør du gjøre det hos en frisør. Ikke prøv å gjøre dette hjemme selv.

Hair dresser applying chemical hair color dye onto hair roots
Vær forsiktig med håret ditt

Oppsøk lege

I tillegg til genetikken din, kan flere medisinske tilstander forårsake hårtap. 

Behandling av underliggende medisinske tilstander kan bidra til å håndtere hårtapet ditt.

Følgende tilstander kan føre til hårtap:

 • diabetes
 • lupus
 • lichen planus
 • sarkoidose
 • hodebunnspsoriasis
 • alopecia areata
 • skjoldbruskkjerteltilstander
 • spiseforstyrrelser, på grunn av dårlig ernæring
 • jernmangelanemi
 • hårplukkingslidelse, kjent som trikotillomani
 • celiaki
 • syfilis

Hvis du har noen av disse tilstandene, eller hvis du opplever andre symptomer i tillegg til hårtap, snakk med lege om behandling av underliggende tilstander. Hårtapet ditt bør bedre seg etter hvert som tilstanden din bedres.

Diskuter medisinene dine med lege

Visse medisiner kan føre til hårtap, for eksempel:

 • cellegift og strålebehandling
 • enkelte blodfortynnende midler (antikoagulantia)
 • enkelte depresjonsmedisiner
 • medisiner som brukes til å behandle høyt blodtrykk
 • enkelte hjertemedisiner
 • medikamenter mot gikt
 • isotretinoin (Accutane), et middel mot akne

Advarsel: Snakk med legen din før du slutter med eller endrer inntak av medisiner. 

Slik kan du forebygge hårtap

Hvis du har begynt å merke tynnere hår eller har hårtap i familien, kan du kanskje ikke stoppe hårtapet helt. Men du kan kanskje bremse eller forebygge det.

Vurder å prøve disse tipsene for å hjelpe med å forebygge hårtap hos menn:

 • Finn måter å redusere stressnivået på.
 • Støtt den generelle helsen din ved å spise sunt og være fysisk aktiv.
 • Unngå frisyrer som drar og trekker i håret.
 • Bruk hårprodukter som støtter forebygging av hårtap.
 • Unngå røyking.
 • Prøv hodebunnsmassasje.
 • Snakk med en lege for å se om noen medikamenter eller medisinske tilstander kan øke hårtapet ditt.
hair loss and thin.

Når man bør snakke med lege

Vurder å oppsøke lege hvis du:

 • opplever plutselig flekkvis hårtap
 • tror et medikament kan være årsaken til hårtapet ditt
 • også har utslett
 • har skjellende hud

Ofte stilte spørsmål om behandling av hårtap hos menn

Hva er den beste behandlingen for mannlig hårtap?

Snakk med lege for å finne ut hvilken hårtapsbehandling som kan være best for deg. Selv om reseptfrie legemidler og hjemmeremedier kan virke for noen, passer de ikke for alle.

Kan hårtap behandles? Virker behandling av hårtap?

Noen opplever suksess med hårtapsbehandlinger som reseptfrie legemidler, reseptbelagte legemidler og hjemmeremedier. Men de virker ikke for alle.

For eksempel fungerer Rogaine best for mennesker med arvelig skallethet bakerst på hodet, like under issen.

Hårtansplantasjoner er vanligvis mer vellykket enn reseptfrie produkter. Men hvis du har utbredt tynning eller skallethet, eller hvis hårtapet ditt skyldes cellegift eller medikamenter, vil de ikke være like effektive.

Hva skjer hvis jeg slutter med behandling for hårtap?

Det avhenger av behandlingen du bruker. Hvis du tar reseptfrie eller reseptbelagte legemidler som Rogaine eller Propecia, må du fortsette å ta dem langsiktig for å opprettholde resultatene.

Hvordan kan jeg behandle hårtap permanent?

Hårimplantater er vanligvis permanente. Men du kan trenge flere implantater, avhengig av målene dine for hårvekst.

young men applying essential oils on his hair

Kan du faktisk stoppe hårtap? Kan hår gro tilbake etter skallethet?

Det er mulig å få hårvekst tilbake med behandling, medikamenter eller en kombinasjon, men det er fortsatt noen tilfeller og tilstander der ny vekst ikke er mulig.

Hvis du opplever hårtap eller tynning knyttet til en periode med økt stress eller endring i kostholdet, vil du sannsynligvis begynne å få hårvekst tilbake over tid når stressnivået synker eller du gjør endringer i kostholdet.

Men hvis hårtapet ditt skyldes en tilstand som alopecia areata eller alopecia totalis, eller fra hodebunnsskader og arr, er det usannsynlig at typiske medisiner som minoxidil og finasterid vil stimulere hårvekst.

Hvis du har begrenset effekt av hjemmeremedier eller reseptfrie produkter som Rogaine, bør du snakke med helsepersonell om hva som kan forårsake hårtapet ditt og hvordan det best kan behandles.

Oppsummering

Det er flere behandlinger du kan prøve for hårtap. Dette inkluderer reseptfrie og reseptbelagte legemidler, hårimplantater og hjemmeremedier.

Snakk med lege først. De kan hjelpe deg med å finne årsaken til hårtapet og hvilken behandlingsmulighet som er best.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Populære tilbud

Populære merker

Personvernerklæring

Hvem vi er

Vår nettstedsadresse er: https://velbehag.no

Comments

Når besøkende legger inn kommentarer på siden, lagres informasjonen gitt inn i kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen til den besøkende og den besøkendes nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer.

En anonym tekststreng generert på grunnlag av e-postadressen din (også kalt en «hash») kan bli sendt til tjenesten Gravatar for å undersøke om du har en konto der. Personvernerklæringen til Gravatar ligger her: https://automattic.com/privacy/. Etter at kommentaren din er blitt godkjent, vil profilbildet ditt være synlig for hvem som helst i forbindelse med kommentaren din.

Media

Hvis du laster opp bilder til nettstedet, bør du unngå å laste opp bilder som inneholder informasjon om stedet det er tatt (EXIF GPS). Besøkende på siden kan laste ned og hente ut slik informasjon fra bilder på siden.

Informasjonskapsler

Hvis du legger inn en kommentar på dette nettstedet, kan du be oss om å huske navn, e-post og nettsted. Denne informasjonen lagres i en informasjonskapsel og er der for å gjøre ting lettere for deg. Du trenger da ikke å gi inn denne informasjonen på nytt neste gang du legger inn en kommentar. Disse informasjonskapslene utløper etter ett år.

Om du besøker vår innloggingsside, vil vi opprette en midlertidig informasjonskapsel for å avgjøre om nettleseren din aksepterer informasjonskapsler. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger og forsvinner så snart du lukker nettleseren din.

Når du logger deg inn, blir det opprettet informasjonskapsler som lagrer innloggingsinformasjonen din og valg du har tatt når det gjelder hvordan innhold skal vises. Informasjonskapsler med innloggingsinformasjon utløper etter to dager, mens de med visningsvalg varer i ett år. Hvis du krysser av for &lauot;Husk meg»t;, vil innloggingsinformasjonen din oppbevares i to uker. Hvis du logger deg ut av kontoen din, vil disse informasjonskapslene forsvinne.

Hvis du redigerer eller publiserer en artikkel, vil ytterligere en informasjonskapsel bli lagret i nettleseren din. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger, men bare ID-en til artikkelen du nettopp redigerte. Den utløper etter én dag.

Innebygd innhold fra andre nettsteder

Artikler på denne siden kan inkludere innebygd innhold (f.eks. videoer, bilder, artikler osv.). Innebygd innhold fra andre nettsteder oppfører seg på nøyaktig samme måte som om den besøkende hadde besøkt nettstedet som det innebygde innholdet kommer fra.

Disse nettstedene kan samle inn opplysninger om deg, bruke informasjonskapsler, bygge inn sporingssystemer fra tredjeparter og overvåke hva du gjør via dette innebygde innholdet. Dette omfatter også sporing av handlingene dine via det innebygde innholdet dersom du har en konto og er logget inn på nettstedet.

Hvem vi deler dine opplysninger med

Om du ber at passordet tilbakestilles, vil din IP-adresse tas med i e-posten om tilbakestilling av passord.

Hvor lenge vi oppbevarer opplysninger om deg

Hvis du legger igjen en kommentar, blir kommentaren og informasjon om kommentaren lagret på ubestemt tid. Dette er for at vi kan gjenkjenne oppfølgingskommentarer og godkjenne dem automatisk i stedet for å legge dem i en kø der de må godkjennes manuelt av en redaktør.

For brukere som registrerer seg på dette nettstedet (dersom denne muligheten eksisterer), lagres det også personopplysninger som de oppgir i brukerprofilen sin. Alle brukere kan se, redigere og slette sine egne personopplysninger når som helst (bortsett fra brukernavn). Nettstedets administratorer kan også se og redigere denne informasjonen.

Rettighetene dine når det gjelder opplysninger vi har om deg

Hvis du har en konto på dette nettstedet eller har lagt igjen kommentarer, kan du be om å få en eksportfil som inneholder personopplysningene vi har om deg. Dette omfatter all data du har gitt oss. Du kan også be om at vi sletter alle personopplysninger vi har om deg. Dette omfatter ikke opplysninger vi er pålagt å lagre av administrative, juridiske eller sikkerhetsmessige årsaker.

Hvor vi sender opplysninger om deg

Besøkendes kommentarer kan bli kontrollert gjennom en automatisk gjenkjennelsestjeneste mot søppelkommentarer.

Om oss

Velbehag er et norsk selskap som driver medisinske hudklinikker i en rekke byer med leger, sykepleiere og andre dyktige terapeuter. I tillegg har vi en nettbutikk for å tilgjengeliggjøre alle våre produkter til hele landets befolkning. Her finner du et bredt utvalg av produkter fra anerkjent merkevarer innen helse, hudpleie, hårpleie og mye mer.