Helsefordeler med biotin: Hva sier forskningen?

Hva er biotin? Biotin, også kjent som vitamin H, er et av B-kompleks vitaminene som hjelper kroppen med å konvertere mat til energi.

Navnet “biotin” stammer fra det gamle greske ordet “biotos”, som betyr “liv” eller “næring”. B-vitaminer, og spesielt biotin, er viktige for å opprettholde sunn hud, hår, øyne, lever og nervesystem. Under graviditet spiller biotin en viktig rolle for fosterets vekst.

De fleste får tilstrekkelig med biotin gjennom et balansert kosthold. Imidlertid hevdes det at et økt inntak av biotin kan balansere blodsukkernivået, styrke hår, hud og negler, samt støtte gravide i å føde sunnere babyer. Så hvor mye biotin trenger vi, hvor finner vi det, og hva kan det gjøre for oss?

Anbefalt daglig inntak av biotin

EUs European Food Safety Authority anbefaler at voksne og gravide får i seg 40 mikrogram biotin daglig. 

Siden biotin er vannløselig, vil eventuelt overskudd skilles ut gjennom urinen. Selv om de fleste tåler biotintilskudd godt, kan noen oppleve milde bivirkninger som kvalme eller fordøyelsesproblemer. 

Det er ingen kjente tilfeller av toksisitet fra for høyt inntak av biotin.

Detail of legs of woman sitting on toilet and holding a toilet paper roll
Detail of legs of woman sitting on toilet and holding a toilet paper roll

Kosttilskudd og diabetes 

Enkelte studier, inkludert dyrestudier, antyder at personer med type 2-diabetes kan dra nytte av biotintilskudd for å regulere blodsukkeret. Imidlertid er funnene til dags dato ikke endelige.

En annen dyrestudie indikerer at biotin kan forebygge nyreskade hos personer med type 1-diabetes som er avhengige av insulin. Mer forskning kreves for å bekrefte dette.

Smiling female diabetic giving herself an injection
Smiling female diabetic giving herself an injection

Sunt hår, hud og negler? 

Selv om biotinmangel er sjelden, kan mangel forårsake symptomer som hårtap eller et skjellende, rødt utslett. Derfor anbefaler noen leger og produsenter av kosttilskudd et økt inntak. Men ifølge National Institutes of Health, er det ikke tilstrekkelig med bevis for å støtte slike anbefalinger.

Seasonal hair loss problem
Seasonal hair loss problem

Fosterutvikling 

Selv om det er sjelden, kan gravide kvinner utvikle biotinmangel. Det anbefales å innta et prenatalt vitamin med biotin og folsyre under graviditet. Store doser biotin kan derimot være skadelig for fosteret, så ekstra biotintilskudd er ikke anbefalt.

Naturlige kilder til biotin Biotin finnes naturlig i mange matvarer, som:

  • Eggeplomme
  • Innmat som lever og nyre
  • Nøtter som mandler, peanøtter, pekan og valnøtter
  • Nøttesmør
  • Soyabønner og andre belgvekster
  • Hele korn og frokostblandinger
  • Blomkål
  • Bananer
  • Sopp

Matlaging kan redusere biotinnivået i maten, så rå eller minimalt bearbeidede varianter inneholder mer aktivt biotin. Det er alltid best å innta næringsstoffer fra naturlige kilder. Dersom du ikke får i deg nok biotin fra kosten, kan legen anbefale tilskudd. 

Oppsummering 

Selv om biotin er essensielt for normal kroppsfunksjon og kan støtte gravide og noen med diabetes, finnes det fortsatt ikke nok data for å anbefale tilskudd eller fordelene for hår, hud og negler. Det er alltid best å innta et balansert, sunt kosthold med mest mulig naturlige og ubehandlede matvarer for optimal helse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Populære tilbud

Populære merker

Personvernerklæring

Hvem vi er

Vår nettstedsadresse er: https://velbehag.no

Comments

Når besøkende legger inn kommentarer på siden, lagres informasjonen gitt inn i kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen til den besøkende og den besøkendes nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer.

En anonym tekststreng generert på grunnlag av e-postadressen din (også kalt en «hash») kan bli sendt til tjenesten Gravatar for å undersøke om du har en konto der. Personvernerklæringen til Gravatar ligger her: https://automattic.com/privacy/. Etter at kommentaren din er blitt godkjent, vil profilbildet ditt være synlig for hvem som helst i forbindelse med kommentaren din.

Media

Hvis du laster opp bilder til nettstedet, bør du unngå å laste opp bilder som inneholder informasjon om stedet det er tatt (EXIF GPS). Besøkende på siden kan laste ned og hente ut slik informasjon fra bilder på siden.

Informasjonskapsler

Hvis du legger inn en kommentar på dette nettstedet, kan du be oss om å huske navn, e-post og nettsted. Denne informasjonen lagres i en informasjonskapsel og er der for å gjøre ting lettere for deg. Du trenger da ikke å gi inn denne informasjonen på nytt neste gang du legger inn en kommentar. Disse informasjonskapslene utløper etter ett år.

Om du besøker vår innloggingsside, vil vi opprette en midlertidig informasjonskapsel for å avgjøre om nettleseren din aksepterer informasjonskapsler. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger og forsvinner så snart du lukker nettleseren din.

Når du logger deg inn, blir det opprettet informasjonskapsler som lagrer innloggingsinformasjonen din og valg du har tatt når det gjelder hvordan innhold skal vises. Informasjonskapsler med innloggingsinformasjon utløper etter to dager, mens de med visningsvalg varer i ett år. Hvis du krysser av for &lauot;Husk meg»t;, vil innloggingsinformasjonen din oppbevares i to uker. Hvis du logger deg ut av kontoen din, vil disse informasjonskapslene forsvinne.

Hvis du redigerer eller publiserer en artikkel, vil ytterligere en informasjonskapsel bli lagret i nettleseren din. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger, men bare ID-en til artikkelen du nettopp redigerte. Den utløper etter én dag.

Innebygd innhold fra andre nettsteder

Artikler på denne siden kan inkludere innebygd innhold (f.eks. videoer, bilder, artikler osv.). Innebygd innhold fra andre nettsteder oppfører seg på nøyaktig samme måte som om den besøkende hadde besøkt nettstedet som det innebygde innholdet kommer fra.

Disse nettstedene kan samle inn opplysninger om deg, bruke informasjonskapsler, bygge inn sporingssystemer fra tredjeparter og overvåke hva du gjør via dette innebygde innholdet. Dette omfatter også sporing av handlingene dine via det innebygde innholdet dersom du har en konto og er logget inn på nettstedet.

Hvem vi deler dine opplysninger med

Om du ber at passordet tilbakestilles, vil din IP-adresse tas med i e-posten om tilbakestilling av passord.

Hvor lenge vi oppbevarer opplysninger om deg

Hvis du legger igjen en kommentar, blir kommentaren og informasjon om kommentaren lagret på ubestemt tid. Dette er for at vi kan gjenkjenne oppfølgingskommentarer og godkjenne dem automatisk i stedet for å legge dem i en kø der de må godkjennes manuelt av en redaktør.

For brukere som registrerer seg på dette nettstedet (dersom denne muligheten eksisterer), lagres det også personopplysninger som de oppgir i brukerprofilen sin. Alle brukere kan se, redigere og slette sine egne personopplysninger når som helst (bortsett fra brukernavn). Nettstedets administratorer kan også se og redigere denne informasjonen.

Rettighetene dine når det gjelder opplysninger vi har om deg

Hvis du har en konto på dette nettstedet eller har lagt igjen kommentarer, kan du be om å få en eksportfil som inneholder personopplysningene vi har om deg. Dette omfatter all data du har gitt oss. Du kan også be om at vi sletter alle personopplysninger vi har om deg. Dette omfatter ikke opplysninger vi er pålagt å lagre av administrative, juridiske eller sikkerhetsmessige årsaker.

Hvor vi sender opplysninger om deg

Besøkendes kommentarer kan bli kontrollert gjennom en automatisk gjenkjennelsestjeneste mot søppelkommentarer.

Om oss

Velbehag er et norsk selskap som driver medisinske hudklinikker i en rekke byer med leger, sykepleiere og andre dyktige terapeuter. I tillegg har vi en nettbutikk for å tilgjengeliggjøre alle våre produkter til hele landets befolkning. Her finner du et bredt utvalg av produkter fra anerkjent merkevarer innen helse, hudpleie, hårpleie og mye mer.