Hudfarge: Hvordan finne din hudtone og hudundertone?

Har du opplevd at selv de beste foundation-merkene ender opp med å se grå ut på huden din? Det er fordi produktet ikke var ment for hudens undertone. Nøkkelen til feilfri sminke er å forstå både din hudtone og undertone.

1. Forskjellen mellom hudtone og hudundertone?

Hudtone er overflatens hudfarge, mens hudundertone er den subtile nyansen under overflaten. Hudtonen bestemmes av mengden melanin (hudpigment) som finnes i det øverste laget av huden din.

De 4 hovedtypene av hudtoner er:

 • Lys
 • Medium
 • Mørk

De 3 hovedtypene av hudundertoner er:

 • Varm
 • Kald
 • Nøytral

2. Hvordan bestemme hudtonen din?

Mens hver hudtone kan ha forskjellig hudfarge og kan deles opp i “veldig lys”, “svært dyp” osv., kan du avgjøre hva den din hudtone er på følgende måter: 

A. Undersøk kjevelinjen din

Dette området er vanligvis mindre påvirket av hudfargeendringer enn resten av ansiktet ditt. Sjekk din nyvaskede hud i dette området under naturlig sollys. Prøv å finne ut om huden er lys, medium eller mørk. 

B. Lytt til hva vennene dine sier

Hvis vennene dine sier at du er veldig “medium hudtone”, er hudtonen din stort sett lys. Hvis de alltid peker på hvor brun du ser ut på sommeren, kan du være medium, mens andre har naturlig mørk hudtone året rundt. 

3. De beste metodene for å bestemme hudens undertone

Du kan prøve følgende tester for å avgjøre hudens undertone:

Test 1 – Åretest

Undersøk fargen på blodårene dine på undersiden av håndleddene.

 • Hvis årene dine er blå eller lilla i fargen, har du sannsynligvis en kald undertone.
 • Har du grønnlige årer har du en varm undertone.
 • Hvis du ikke er sikker på hvilken farge som er mest tydelig i blodårene dine, har du sannsynligvis en nøytral undertone.
Finding veins with vein scanner
Åretest

Test 2 – Smykketest

 • Hvis sølvsmykker ser flatterende ut på huden din, har du en kald undertone.
 • Hvis gullsmykker ser flatterende ut på huden din, har du en varm undertone.
 • Hvis begge ser flatterende ut på deg, har du en nøytral undertone.

Test 3 – Papirtesten

Hold et blankt stykke hvitt papir ved siden av ansiktet ditt. Hvis huden din ser mer gul ut, er du sannsynligvis varm. Hvis huden din ser rosa ut, er du sannsynligvis kald.

Test 4 – Soltest

Blir huden din lett brun uten at du blir brent når du er ute i solen? Hvis ja, har du en varm eller nøytral undertone. Ellers faller du i kategorien kalde undertoner.

Brun hudfarge er ofte tegn på en varm undetone.
Brun hudfarge er ofte tegn på en varm undetone.

Test 5 – Fargetest

Sjekk fargen på klærne dine mot huden og se hvilke som passer deg.

 • Du har kalde undertoner hvis kalde farger som blå passer deg.
 • Du har varme undertoner hvis varme nyanser som gul passer deg.
 • Du har en nøytral undertone hvis enhver nyanse passer deg.

4. Hvorfor er det viktig å kjenne undertonen din?

Det er mange kombinasjoner av undertoner og hudtoner. Å kjenne din undertone kan hjelpe deg med å velge riktig:

A. Klær

Etter at du avgjør hudens undertone, kan du velge klær med riktig farge for å se best mulig ut.  Varme toner kan bære varme farger og kalde toner kan bære kalde farger.

B. Sminke

Nå som du har funnet ut din undertone, er det på tide å velge riktig foundation, øyenskyggefarger og leppestifter. Velg varme nyanser hvis du har varme undertoner, og kalde farger hvis du har kalde undertoner. Dette får sminken til å komplimentere din naturlige hudfarge.

C. Hårfarge

Varme hudtoner bør velge kalde hårfarger, mens kalde hudtoner bør gå for varme hårfarger.

5. Forandres hudtonen med alderen?

Du kan oppleve mørkere deler av huden din når du blir eldre. Dette skyldes ujevn fordeling av pigmentceller eller melanocytter.

Hudtoner kan endre seg med årstiden og soleksponering også, men undertonene forblir de samme.

Nå som du vet hvordan du velger den perfekte sminken din, fortell oss hvordan du fant ut hudtonen din.

Middle aged couple drinking on boat
Huden endrer seg med alderen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Populære tilbud

Populære merker

Personvernerklæring

Hvem vi er

Vår nettstedsadresse er: https://velbehag.no

Comments

Når besøkende legger inn kommentarer på siden, lagres informasjonen gitt inn i kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen til den besøkende og den besøkendes nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer.

En anonym tekststreng generert på grunnlag av e-postadressen din (også kalt en «hash») kan bli sendt til tjenesten Gravatar for å undersøke om du har en konto der. Personvernerklæringen til Gravatar ligger her: https://automattic.com/privacy/. Etter at kommentaren din er blitt godkjent, vil profilbildet ditt være synlig for hvem som helst i forbindelse med kommentaren din.

Media

Hvis du laster opp bilder til nettstedet, bør du unngå å laste opp bilder som inneholder informasjon om stedet det er tatt (EXIF GPS). Besøkende på siden kan laste ned og hente ut slik informasjon fra bilder på siden.

Informasjonskapsler

Hvis du legger inn en kommentar på dette nettstedet, kan du be oss om å huske navn, e-post og nettsted. Denne informasjonen lagres i en informasjonskapsel og er der for å gjøre ting lettere for deg. Du trenger da ikke å gi inn denne informasjonen på nytt neste gang du legger inn en kommentar. Disse informasjonskapslene utløper etter ett år.

Om du besøker vår innloggingsside, vil vi opprette en midlertidig informasjonskapsel for å avgjøre om nettleseren din aksepterer informasjonskapsler. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger og forsvinner så snart du lukker nettleseren din.

Når du logger deg inn, blir det opprettet informasjonskapsler som lagrer innloggingsinformasjonen din og valg du har tatt når det gjelder hvordan innhold skal vises. Informasjonskapsler med innloggingsinformasjon utløper etter to dager, mens de med visningsvalg varer i ett år. Hvis du krysser av for &lauot;Husk meg»t;, vil innloggingsinformasjonen din oppbevares i to uker. Hvis du logger deg ut av kontoen din, vil disse informasjonskapslene forsvinne.

Hvis du redigerer eller publiserer en artikkel, vil ytterligere en informasjonskapsel bli lagret i nettleseren din. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger, men bare ID-en til artikkelen du nettopp redigerte. Den utløper etter én dag.

Innebygd innhold fra andre nettsteder

Artikler på denne siden kan inkludere innebygd innhold (f.eks. videoer, bilder, artikler osv.). Innebygd innhold fra andre nettsteder oppfører seg på nøyaktig samme måte som om den besøkende hadde besøkt nettstedet som det innebygde innholdet kommer fra.

Disse nettstedene kan samle inn opplysninger om deg, bruke informasjonskapsler, bygge inn sporingssystemer fra tredjeparter og overvåke hva du gjør via dette innebygde innholdet. Dette omfatter også sporing av handlingene dine via det innebygde innholdet dersom du har en konto og er logget inn på nettstedet.

Hvem vi deler dine opplysninger med

Om du ber at passordet tilbakestilles, vil din IP-adresse tas med i e-posten om tilbakestilling av passord.

Hvor lenge vi oppbevarer opplysninger om deg

Hvis du legger igjen en kommentar, blir kommentaren og informasjon om kommentaren lagret på ubestemt tid. Dette er for at vi kan gjenkjenne oppfølgingskommentarer og godkjenne dem automatisk i stedet for å legge dem i en kø der de må godkjennes manuelt av en redaktør.

For brukere som registrerer seg på dette nettstedet (dersom denne muligheten eksisterer), lagres det også personopplysninger som de oppgir i brukerprofilen sin. Alle brukere kan se, redigere og slette sine egne personopplysninger når som helst (bortsett fra brukernavn). Nettstedets administratorer kan også se og redigere denne informasjonen.

Rettighetene dine når det gjelder opplysninger vi har om deg

Hvis du har en konto på dette nettstedet eller har lagt igjen kommentarer, kan du be om å få en eksportfil som inneholder personopplysningene vi har om deg. Dette omfatter all data du har gitt oss. Du kan også be om at vi sletter alle personopplysninger vi har om deg. Dette omfatter ikke opplysninger vi er pålagt å lagre av administrative, juridiske eller sikkerhetsmessige årsaker.

Hvor vi sender opplysninger om deg

Besøkendes kommentarer kan bli kontrollert gjennom en automatisk gjenkjennelsestjeneste mot søppelkommentarer.

Om oss

Velbehag er et norsk selskap som driver medisinske hudklinikker i en rekke byer med leger, sykepleiere og andre dyktige terapeuter. I tillegg har vi en nettbutikk for å tilgjengeliggjøre alle våre produkter til hele landets befolkning. Her finner du et bredt utvalg av produkter fra anerkjent merkevarer innen helse, hudpleie, hårpleie og mye mer.