Slik vasker du ansiktet ditt: 14 steg til frisk, ren hud

Å vaske ansiktet er en viktig del av hudpleierutinen. Her deler vi våre beste tips om hvordan du vasker ansiktet ditt og hvorfor det er så viktig å gjøre det på riktig måte.

Det kan virke enkelt, men å vaske ansiktet tar tid og oppmerksomhet. Å gjøre det på riktig måte kan utgjøre forskjellen mellom strålende hud og et plutselig akneutbrudd.

Mange tror at du bare trenger å vaske ansiktet ditt for å fjerne sminke eller når det ser skittent ut. I virkeligheten anbefales det at du vasker ansiktet ditt to ganger daglig.

Imidlertid kan hvor godt du gjør jobben være viktigere enn hvor ofte du gjør det.

Uansett hudtype, tekstur eller nåværende tilstand, er en rengjøringsrutine om kvelden er spesielt viktig.

Å fjerne sminke, smuss og skitt fra dagen vil bidra til å forberede huden for hudpleierutinen din, samt støtte hudens regenererings- og fornyelsesprosesser over natten.

Klar for en ren start? Følg disse trinnene for ansiktsvask:

Fjern all sminke grundig

Bruk en mild sminkefjerner for å få jobben gjort før du faktisk begynner å rense, spesielt før du legger deg.

Porene er vant til å tømme ut giftstoffer over natten, og hvis de er tilstoppet, vil alt bli fanget og forårsake tilstoppede porer.

Dette gjelder for alle hudtyper, selv om du har et ganske robust ytre lag.

For tilstoppede porer, prøv en dobbel rensing. Denne totrinnsrutinen bruker naturlige oljer som ricinusolje, olivenolje eller solsikkeolje for å fjerne smuss, etterfulgt av en mild ansiktsvask for å fjerne oljen.

Dypp en bomullsdott i micellært vann, sminkefjerner eller naturlige oljer for å fjerne sminke rundt øynene. En bomullsdott hjelper deg med å takle vanskelige områder uten å trekke i huden.

Young woman washing face

Unngå hard såpe for ansiktsrens

Med mindre de er spesielt utviklet for ansiktet, kan faste såper forstyrre pH-balansen i huden, noe som kan føre til økt bakterie- og gjærvekst.

Ansiktsrens, spesielt rensende balsam, er skapt med hensyn til sensitiv hud.

Folk har en tendens til å lete etter produkter som skummer fordi de tror at hvis det ikke skummer, så renser det ikke skikkelig. Men skumming kan faktisk fjerne de naturlige oljene på huden din.

En studie fra 2012 bekreftet dette og konkluderte med at overflateaktive stoffer (de som bryter ned olje slik at vann kan fjerne skitt) forstyrrer hudens naturlige balanse og helse.

Soap woman face clean skin

Bruk lunkent vann

La oss avkrefte en myte: Porene er ikke som dører. Varmt vann åpner dem ikke, og kaldt vann stenger dem ikke.

Sannheten er at ekstreme vanntemperaturer kan forårsake irritasjon, så det er best å holde seg til noe mellom. Du vil ikke ha rød hud når du ser deg i speilet.

Du lurer kanskje også på om du kan  vaske ansiktet mitt med bare vann? Ifølge American Academy of Dermatology er det best å bruke en mild cleanser.

Hva gjør en ansiktscleanser? Den hjelper med å fjerne skitt, rusk og olje fra huden.

Washing hands with hot water and soap to prevent covid

Vær forsiktig med eksfoliering

Å gni for hardt kan fjerne hudens naturlige beskyttelseslag. Den beste måten å rense huden på er å bruke fingertuppene og massere forsiktig i minst ett til to minutter.

For eksfoliering, se etter ingredienser i rengjøringsmidlene dine som inneholder salisylsyre, glykolsyre, melkesyre eller fruktenszymer. La disse produktene virke på huden i 60 til 90 sekunder for å rense porene og fjerne døde hudceller for en sunn glød.

Beautiful Caucasian lady performing an exfoliation procedure
Vær forsiktig med eksfoliering

Ikke overdriv

Huden din har en naturlig barriere som beskytter den og hjelper den med å beholde fuktighet. Selv om en skrubb eller et rengjøringsmiddel med små korn kan føles mildt den første dagen, kan overdreven bruk eller daglig bruk av disse produktene skade hudens ytre lag.

Et tegn på overdreven eksfoliering er hudfølsomhet. Dette kan forårsake irritasjon, kviser og til og med en brennende følelse når du bruker produkter.

Vær oppmerksom på daglige rengjøringsmidler som inneholder aktive eksfolierende ingredienser som alfahydroksysyrer (AHA) – melkesyre, glykolsyre, fruktsyrer – og betahydroksysyrer (BHA) – salisylsyre, pilebarksekstrakter. Disse ingrediensene er ekstra kraftige når det gjelder å fjerne døde hudceller.

Rengjøringsmidler du bør unngå:

  • Fast såpe
  • Parfymerte eller fargede rengjøringsmidler
  • Sterke, skummende rengjøringsmidler
  • Daglige eksfolierende rengjøringsmidler
Portrait of young teenage girl having problems with skin. Checking and touching irritated face

Prøv micellært vann

Micellært vann er vann som inneholder micellemolekyler som binder seg til sminke og skitt og bryter det ned.

Noen mennesker, spesielt de som ikke bruker sminke, kan klare seg med micellært vann som rengjøringsmiddel. Hvis du er på camping eller et sted uten tilgang til vann, kan micellært vann rense ansiktet ditt uten behov for skylling.

Unngå unødvendige verktøy

Studier viser at loofah-svamper kan samle en betydelig mengde bakterier, noe som kan være problematisk med mindre de rengjøres grundig i en blekemiddelløsning.

Derfor er det best å bruke hendene som verktøy. Når du har såpe og vann på hendene og vasker de grundig, er de rene.

Husk nakken og kjeven

Kjevelinjen og nakken er utsatt for smuss og skitt, og de trenger også omsorg.

Når du masserer ansiktet, gni forsiktig med fingrene i en oppadgående bevegelse for å stimulere blodsirkulasjonen og oppmuntre huden til å holde seg fast og naturlig løftet.

Denne massasjen kan også bidra til avslapning og gi ansiktet en etterlengtet pause fra en stressende dag.

Woman Taking Bath Rubbing Neck With Sponge Bathing In Bathroom
Kjevelinjen og nakken er utsatt for smuss og skitt

Tørk forsiktig med et mykt håndkle

Det er på tide å revurdere lufttørking.

Å la vann dryppe fra ansiktet ditt hydrerer det ikke; faktisk kan det føre til tørrhet når vannet fordamper.

Husk å tørke forsiktig med et mykt, antimikrobielt håndkle, og vær spesielt forsiktig rundt det følsomme området under øynene.

Ikke vask ansiktet for ofte

Noen ganger glemmer folk at de også vasker ansiktet når de dusjer. Hvis du legger til enda flere vaskerutiner ved vasken to ganger om dagen, blir det tre ganger. Dette kan være litt overdrevet.

De med tørr hud bør spesielt vurdere å begrense vaskingen.

Mens vi er inne på dette, hvis du lurer på hvordan du skal vaske ansiktet mitt om kvelden, kan tidligere på kvelden være bedre.

Forskning antyder at å opprettholde hudens naturlige rytme kan bidra til å beskytte den mot skade. Vurder å rense når solen går ned, ikke senere.

Young woman washing face, side view
Ikke vask ansiktet for ofte

Bruk anbefalt mengde

Hvis du lurer på hvorfor cleanseren ikke fungerer som det skal (eller som det hevdes), sjekk hvor mye du bruker.

For dyrere produkter kan det være fristende å bruke mindre enn det som anbefales for å spare penger. Ikke gjør det!

Når du er i tvil, les etiketten for å finne den anbefalte mengden. Produkter er vanligvis testet for å finne den sikreste og mest effektive mengden for generell bruk.

Avslutt med en toner

Selv om det ikke er en del av ansiktsvasken i teknisk forstand, er det mange som undervurderer betydningen av det som kommer etterpå: å balansere huden din.

Tonere er lette, flytende produkter som opprinnelig ble brukt for å gjenopprette hudens pH-verdi, slik at den kunne beskytte seg mot bakterier og skader. Mange tonere har nå ekstra fordeler som retter seg mot spesifikke hudproblemer.

Se etter ingredienser som:

  • Rosenvann, som har anti-aldringsegenskaper
  • Kamille, kjent for sine beroligende egenskaper
  • Salisylsyre eller heksehassel for å bekjempe akne

For å påføre toner, fukt en bomullsdott og påfør den på områder med spesielle bekymringer, som en fet T-sone.

Three tones for perfect skin

Husk å fukte

I tillegg til toning, sørg for at du gir huden din den fuktigheten den trenger.

Noen liker den “stramme” følelsen etter å ha vasket ansiktet, men dette er et tegn på overdreven tørrhet.

Huden din kan begynne å føles sensitiv etterpå, eller til og med flasse eller sprekke. Å bruke fuktighetskrem beskytter huden mot å bli for tørr.

Hvis huden din fortsetter å føles tørr etter vask, kan det være lurt å prøve en mildere rengjøringsmiddel eller et oljebasert rengjøringsmiddel.

Young woman wearing bathrobe applying moisture on face. Treat yourself. Beauty rituals.
Husk å fukte

Eksperimenter med din egen rutine

Å finne personer med lignende hudtyper og prøve deres rutiner kan være en måte å eksperimentere på.

For eksempel vil personer med fet hud finne ut at å vaske ansiktet to ganger om dagen hjelper med å holde akne i sjakk. Noen mennesker som ikke bruker hudpleieprodukter eller sminke, foretrekker bare å bruke vann, mest sannsynlig fordi de aldri har skadet hudbarrieren med syrer eller eksfoliering. I tillegg spiller genetikk en stor rolle.

Alt dette for å si: Vasking er bare det første skrittet for å opprettholde hudens naturlige tilstand. Resten avhenger av alle de andre serumene, fuktighetskremene, tonerne, ansiktsmaskene, og så videre. I tillegg påvirker kosthold, trening og stressnivåer huden din.

Den beste måten å finne ut hvordan du skal vaske ansiktet ditt på, er å forstå dine egne rengjøringsmål. Vil du at det skal være raskt, enkelt, en gang om dagen? Bestem deretter dine egne grenser, som hudtype, vannkvalitet og budsjett, og tilpass rutinen deretter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Populære tilbud

Populære merker

Personvernerklæring

Hvem vi er

Vår nettstedsadresse er: https://velbehag.no

Comments

Når besøkende legger inn kommentarer på siden, lagres informasjonen gitt inn i kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen til den besøkende og den besøkendes nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer.

En anonym tekststreng generert på grunnlag av e-postadressen din (også kalt en «hash») kan bli sendt til tjenesten Gravatar for å undersøke om du har en konto der. Personvernerklæringen til Gravatar ligger her: https://automattic.com/privacy/. Etter at kommentaren din er blitt godkjent, vil profilbildet ditt være synlig for hvem som helst i forbindelse med kommentaren din.

Media

Hvis du laster opp bilder til nettstedet, bør du unngå å laste opp bilder som inneholder informasjon om stedet det er tatt (EXIF GPS). Besøkende på siden kan laste ned og hente ut slik informasjon fra bilder på siden.

Informasjonskapsler

Hvis du legger inn en kommentar på dette nettstedet, kan du be oss om å huske navn, e-post og nettsted. Denne informasjonen lagres i en informasjonskapsel og er der for å gjøre ting lettere for deg. Du trenger da ikke å gi inn denne informasjonen på nytt neste gang du legger inn en kommentar. Disse informasjonskapslene utløper etter ett år.

Om du besøker vår innloggingsside, vil vi opprette en midlertidig informasjonskapsel for å avgjøre om nettleseren din aksepterer informasjonskapsler. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger og forsvinner så snart du lukker nettleseren din.

Når du logger deg inn, blir det opprettet informasjonskapsler som lagrer innloggingsinformasjonen din og valg du har tatt når det gjelder hvordan innhold skal vises. Informasjonskapsler med innloggingsinformasjon utløper etter to dager, mens de med visningsvalg varer i ett år. Hvis du krysser av for &lauot;Husk meg»t;, vil innloggingsinformasjonen din oppbevares i to uker. Hvis du logger deg ut av kontoen din, vil disse informasjonskapslene forsvinne.

Hvis du redigerer eller publiserer en artikkel, vil ytterligere en informasjonskapsel bli lagret i nettleseren din. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger, men bare ID-en til artikkelen du nettopp redigerte. Den utløper etter én dag.

Innebygd innhold fra andre nettsteder

Artikler på denne siden kan inkludere innebygd innhold (f.eks. videoer, bilder, artikler osv.). Innebygd innhold fra andre nettsteder oppfører seg på nøyaktig samme måte som om den besøkende hadde besøkt nettstedet som det innebygde innholdet kommer fra.

Disse nettstedene kan samle inn opplysninger om deg, bruke informasjonskapsler, bygge inn sporingssystemer fra tredjeparter og overvåke hva du gjør via dette innebygde innholdet. Dette omfatter også sporing av handlingene dine via det innebygde innholdet dersom du har en konto og er logget inn på nettstedet.

Hvem vi deler dine opplysninger med

Om du ber at passordet tilbakestilles, vil din IP-adresse tas med i e-posten om tilbakestilling av passord.

Hvor lenge vi oppbevarer opplysninger om deg

Hvis du legger igjen en kommentar, blir kommentaren og informasjon om kommentaren lagret på ubestemt tid. Dette er for at vi kan gjenkjenne oppfølgingskommentarer og godkjenne dem automatisk i stedet for å legge dem i en kø der de må godkjennes manuelt av en redaktør.

For brukere som registrerer seg på dette nettstedet (dersom denne muligheten eksisterer), lagres det også personopplysninger som de oppgir i brukerprofilen sin. Alle brukere kan se, redigere og slette sine egne personopplysninger når som helst (bortsett fra brukernavn). Nettstedets administratorer kan også se og redigere denne informasjonen.

Rettighetene dine når det gjelder opplysninger vi har om deg

Hvis du har en konto på dette nettstedet eller har lagt igjen kommentarer, kan du be om å få en eksportfil som inneholder personopplysningene vi har om deg. Dette omfatter all data du har gitt oss. Du kan også be om at vi sletter alle personopplysninger vi har om deg. Dette omfatter ikke opplysninger vi er pålagt å lagre av administrative, juridiske eller sikkerhetsmessige årsaker.

Hvor vi sender opplysninger om deg

Besøkendes kommentarer kan bli kontrollert gjennom en automatisk gjenkjennelsestjeneste mot søppelkommentarer.

Om oss

Velbehag er et norsk selskap som driver medisinske hudklinikker i en rekke byer med leger, sykepleiere og andre dyktige terapeuter. I tillegg har vi en nettbutikk for å tilgjengeliggjøre alle våre produkter til hele landets befolkning. Her finner du et bredt utvalg av produkter fra anerkjent merkevarer innen helse, hudpleie, hårpleie og mye mer.