5 unike måter du kan bruke vaselin i din hudpleie

Vaselin er et velkjent produkt som mange har i hjemmet sitt, men visste du at det kan brukes til mer enn å lindre tørre lepper og sår? Vaselin er et petroleumsgeléprodukt som har mange fordeler for huden din, hvis du vet hvordan du bruker det riktig.

I denne artikkelen skal vi vise deg fem unike måter å bruke vaselin i din hudpleie, som kan hjelpe deg med å forbedre hudens tekstur, fuktighet, glød og beskyttelse. Les videre for å oppdage disse enkle og effektive tipsene, men som alltid: husk å sjekke ut forsiktighetsreglene og rådene lenger ned i saken også: det er nemlig ikke alltid lurt å bruke vaselin. 

Homemade rosemary balm and ingredients and tools to make it.

Lindre tørr hud

Mange sliter med tørr hud, spesielt om vinteren. Hvordan bruke vaselin for å behandle tørr hud. Tørr hud er et vanlig problem som kan forårsake kløe, irritasjon og flassing. En måte å lindre tørr hud på er å bruke vaselin, som er et oljebasert produkt som kan tilføre fuktighet til huden og forhindre at den tørker ut. 

Vaselin fungerer som en okklusiv, det vil si at den danner et tynt lag over huden som hindrer fordampning av vann. Du kan påføre vaselin på de delene av kroppen som er mest utsatt for tørrhet, som leppene, øynene, albuene og hælene. 

Vaselin vil også beskytte huden mot ytre påvirkninger som kulde, vind og sol. Huden vil føles mykere, glattere og mer elastisk etter bruk av vaselin.

Woman applying protective cream on dry skin of hands in cold season, isolated

Bruk på skadet hud

Vaselin er et godt middel for å behandle sår, kutt og brannskader på huden, men bare i korte perioder. Vaselin lager en beskyttende hinne over såret som hindrer bakterier og skitt fra å komme inn. Det holder også såret fuktig. Vaselin kan lindre smerte, hevelse og irritasjon i huden rundt såret. 

For å bruke vaselin på sår, kutt eller brannskader, bør du først vaske såret med rent vann og tørke det forsiktig. Deretter kan du smøre et tynt lag med vaselin over såret og dekke det til med en steril bandasje eller et kompress. Bytt bandasje eller kompress hver dag eller oftere hvis det blir vått eller skittent. 

Det er riktignok viktig å merke seg at vaselin også kan forhindre at et sår gror, så du bør kun bruke det i korte perioder, og aldri som en erstatning for riktig sårrens, bandasjering eller som et langsiktig virkemiddel. Hvis du har sår som ikke gror er det viktig at du snakker med legen din. 

Man sunburn skin damage peeled off after exposure sun burn

Forhindre gnagsår

Vaselin kan hindre at huden blir tørr og sprukken, noe som kan føre til gnagsår. For å bruke vaselin for å forhindre gnagsår, bør du påføre et tynt lag på de områdene som er utsatt for friksjon, for eksempel føtter, lår, armhuler eller brystvorter. Du bør gjøre dette før du tar på deg sko eller klær som kan gni mot huden.

Vaselin kan også hjelpe til med å helbrede gnagsår som allerede har oppstått, ved å lindre betennelse og smerte. Du bør rense såret med vann og såpe, og deretter dekke det med et plaster eller en bandasje etter at du har smurt på vaselin. Du bør bytte plaster eller bandasje daglig, og fortsette å bruke vaselin til såret er grodd.

Wounded knee of the child, abrasions on the baby girl's knees.
Vaselin kan hindre at huden blir tørr og sprukken

Behandle bleieutslett

Vaselin kan lindre og forebygge bleieutslett hos babyer. Bleieutslett oppstår når huden i bleieområdet blir irritert av fuktighet, friksjon eller kjemikalier. Vaselin danner en beskyttende barriere på huden som hindrer videre irritasjon og lar huden gro. For å bruke vaselin på bleieutslett:

 • Rens huden forsiktig med lunkent vann og en myk klut. Unngå å gni eller skrubbe huden, da dette kan forverre utslettet.
 • Tørk huden godt med et rent håndkle eller en bomullsklut. La huden lufttørke litt før du tar på vaselin.
 • Påfør et tynt lag med vaselin over hele bleieområdet. Bruk nok til å dekke huden, men ikke så mye at det blir klissete eller renner av.
 • Bytt bleie ofte og sørg for at den ikke er for stram eller for løs. Bruk en mild og parfymefri bleie som ikke irriterer huden ytterligere.
 • Gjenta prosessen ved hver bleieskift til utslettet er borte. Hvis utslettet ikke bedrer seg innen noen dager, eller hvis det blir verre, bør man kontakte lege for råd.
Asian father applying topical cream to baby boy for skin care to relief diaper rash itching.

Rehydrere negler mellom manikyr og pedikyr

Negler kan bli tørre og sprø etter hyppig bruk av neglelakk, neglelakkfjerner, såpe eller vann.  Neglene trenger også fuktighet for å holde seg sunne og sterke. Vaselin kan bidra til å rehydrere neglene mellom manikyr og pedikyr, og forhindre at de sprekker eller fliser seg. Masser litt vaselin inn i neglene og neglebåndene hver kveld før du legger deg, og la det virke over natten.

Før du bruker vaselin bør du fjerne neglelakk med en mild neglelakkfjerner, vaske hendene godt med lunkent vann og tørke dem godt med et håndkle. Masser deretter inn en liten mengde vaselin på hver negl og neglebånd. La det gjerne sitte over natten, og tørk av overflødig vaselin med en bomullsdott eller et papirhåndkle. Påfør en fuktighetskrem eller negleolje for å forsegle fuktigheten i neglene dine. 

Happy beautiful woman using nails lime sitting on sofa at home.Bodycare concept. Leisure
Neglene trenger også fuktighet for å holde seg sunne og sterke

Unngå dette

Selv om vaselin altså har mange bruksområder på kroppen, er det noen steder du bør unngå å bruke det, eller andre viktige forsiktighetsregler du bør ha i bakhodet. Unngå å bruke vaselin på: 

 • Øynene: Vaselin kan irritere øynene og gi en slags hinne som gjør at man ser uklart. Det kan også øke risikoen for infeksjoner eller allergiske reaksjoner i øyet.
 • Underlivet: Vaselin kan forstyrre den naturlige balansen i underlivet og føre til soppinfeksjoner, bakteriell vaginose eller andre plager. Det kan også redusere effekten av kondomer og øke sjansen for graviditet eller seksuelt overførbare sykdommer.
 • Sår eller brannskader: Vaselin kan hindre sårheling og øke risikoen for infeksjon ved å lage en barriere som forhindrer lufttilgang til såret. Det bør ikke brukes over tid på åpne sår. Det kan holde på varmen ved brannskader og derfor gjøre disse verre. 
 • Ansiktet: Vaselin kan tette porene og føre til kviser, hudormer eller andre hudproblemer, spesielt hvis man har fet eller uren hud. Det kan også gjøre huden mer sensitiv for sollys og øke risikoen for solskader.
Happy african woman applying vaseline in her bedroom.

Det er noen situasjoner der man bør være forsiktig med å bruke vaselin, selv om det ikke er direkte skadelig. For eksempel:

 • Leppene: Vaselin kan lindre tørre og sprukne lepper, men det kan også gjøre dem mer avhengige av fuktighet utenfra og føre til en ond sirkel. Det er bedre å bruke en leppepomade med solfaktor og naturlige ingredienser som gir næring til leppene.
 • Håret: Vaselin kan gi glans og beskyttelse til håret, men det kan også gjøre det tungt, fettete og vanskelig å vaske ut. Det er bedre å bruke en hårolje eller et serum som er laget for håret og som ikke inneholder mineraloljer som vaselin.
 • Neglebåndene: Vaselin kan myke opp neglebåndene dine – som vi var inne på tidligere i saken –  men det kan også gjøre neglene mer sprø og utsatt for soppinfeksjoner. Det er bedre å bruke en neglebåndsolje eller en krem som inneholder vitaminer og antioksidanter som styrker neglene.

Vaselin har altså både fordeler og ulemper, og det er viktig å vite hvordan man bruker det riktig. Generelt bør man unngå å bruke vaselin på slimhinner, sår, betente områder eller steder der det er fare for infeksjon. 

Det går helt fint å smøre litt vaselin på et irritert område for å unngå friksjon, men om såret er åpent bør du alltid være forsiktig. Korrekt sårbehandling er ikke til å kimse av, og vaselin er i så måte en nødløsning som kan bruke for å lindre symptomene, men ikke for å medisinsk behandle et sår. 

Man bør også velge produkter som er spesielt laget for det formålet man ønsker, i stedet for å bruke vaselin som et universalmiddel. Om du skal bruke vaselin, så velg alltid produkter som er laget for kosmetisk bruk, og unngå det hvis du har sensitiv hud eller er allergisk mot noen av ingrediensene. 

Bivirkninger og risikoer med vaselin

Noen mennesker kan oppleve bivirkninger av vaselin, som allergiske reaksjoner eller akne.

Allergiske reaksjoner av vaselin

Allergiske reaksjoner på vaselin er sjeldne, men kan forekomme hos noen som er overfølsomme for petrolatum, som er hovedbestanddelen i vaselin. Symptomene kan være kløe, utslett, hevelse eller pustevansker. Hvis du får noen av disse symptomene, bør du slutte å bruke vaselin og kontakte lege umiddelbart.

Akne av vaselin

Akne kan oppstå hvis vaselin tetter porene i huden og forårsaker betennelse. Dette er mer sannsynlig hvis du bruker vaselin på ansiktet eller andre områder som er utsatt for kviser. For å unngå dette, bør du bruke vaselin sparsomt og bare på de områdene som trenger det mest. Du bør også rense huden grundig før og etter påføring av vaselin.

Akne kan oppstå hvis vaselin tetter porene i huden
Akne kan oppstå hvis vaselin tetter porene i huden

Alternativer til vaselin

Hvis du ikke tåler vaselin eller ønsker et alternativ, finnes det andre mykgjøringsmidler som kan hjelpe deg med tørr hud. Noen eksempler er petrolatum, lanolin, mineralolje og dimetikon. Disse stoffene har lignende egenskaper som vaselin, men kan variere i konsistens, lukt og pris. Du bør alltid sjekke ingredienslisten på produktet du velger og teste det på et lite område av huden før du bruker det over hele kroppen.

Det finnes også andre fuktighetsbevarende midler som glyserin og lecitin, som trekker vann inn i huden og holder den hydrert. Disse stoffene kan være mer egnet for de som har sensitiv eller fet hud, da de ikke er like tunge eller klebrige som mykgjøringsmidler. Du kan finne produkter som inneholder disse stoffene i apotek eller helsekostbutikker.

Forebygg tørr hud

For å forebygge tørr hud i utgangspunktet bør du også følge noen generelle råd, som å drikke nok vann, unngå overdreven bruk av såpe eller alkoholholdige produkter, beskytte huden mot solen og kulde, og bruke fuktighetskrem regelmessig. Ved å ta godt vare på huden din, kan du redusere behovet for vaselin, krem eller andre mykgjøringsmidler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Populære tilbud

Populære merker

Personvernerklæring

Hvem vi er

Vår nettstedsadresse er: https://velbehag.no

Comments

Når besøkende legger inn kommentarer på siden, lagres informasjonen gitt inn i kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen til den besøkende og den besøkendes nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer.

En anonym tekststreng generert på grunnlag av e-postadressen din (også kalt en «hash») kan bli sendt til tjenesten Gravatar for å undersøke om du har en konto der. Personvernerklæringen til Gravatar ligger her: https://automattic.com/privacy/. Etter at kommentaren din er blitt godkjent, vil profilbildet ditt være synlig for hvem som helst i forbindelse med kommentaren din.

Media

Hvis du laster opp bilder til nettstedet, bør du unngå å laste opp bilder som inneholder informasjon om stedet det er tatt (EXIF GPS). Besøkende på siden kan laste ned og hente ut slik informasjon fra bilder på siden.

Informasjonskapsler

Hvis du legger inn en kommentar på dette nettstedet, kan du be oss om å huske navn, e-post og nettsted. Denne informasjonen lagres i en informasjonskapsel og er der for å gjøre ting lettere for deg. Du trenger da ikke å gi inn denne informasjonen på nytt neste gang du legger inn en kommentar. Disse informasjonskapslene utløper etter ett år.

Om du besøker vår innloggingsside, vil vi opprette en midlertidig informasjonskapsel for å avgjøre om nettleseren din aksepterer informasjonskapsler. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger og forsvinner så snart du lukker nettleseren din.

Når du logger deg inn, blir det opprettet informasjonskapsler som lagrer innloggingsinformasjonen din og valg du har tatt når det gjelder hvordan innhold skal vises. Informasjonskapsler med innloggingsinformasjon utløper etter to dager, mens de med visningsvalg varer i ett år. Hvis du krysser av for &lauot;Husk meg»t;, vil innloggingsinformasjonen din oppbevares i to uker. Hvis du logger deg ut av kontoen din, vil disse informasjonskapslene forsvinne.

Hvis du redigerer eller publiserer en artikkel, vil ytterligere en informasjonskapsel bli lagret i nettleseren din. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger, men bare ID-en til artikkelen du nettopp redigerte. Den utløper etter én dag.

Innebygd innhold fra andre nettsteder

Artikler på denne siden kan inkludere innebygd innhold (f.eks. videoer, bilder, artikler osv.). Innebygd innhold fra andre nettsteder oppfører seg på nøyaktig samme måte som om den besøkende hadde besøkt nettstedet som det innebygde innholdet kommer fra.

Disse nettstedene kan samle inn opplysninger om deg, bruke informasjonskapsler, bygge inn sporingssystemer fra tredjeparter og overvåke hva du gjør via dette innebygde innholdet. Dette omfatter også sporing av handlingene dine via det innebygde innholdet dersom du har en konto og er logget inn på nettstedet.

Hvem vi deler dine opplysninger med

Om du ber at passordet tilbakestilles, vil din IP-adresse tas med i e-posten om tilbakestilling av passord.

Hvor lenge vi oppbevarer opplysninger om deg

Hvis du legger igjen en kommentar, blir kommentaren og informasjon om kommentaren lagret på ubestemt tid. Dette er for at vi kan gjenkjenne oppfølgingskommentarer og godkjenne dem automatisk i stedet for å legge dem i en kø der de må godkjennes manuelt av en redaktør.

For brukere som registrerer seg på dette nettstedet (dersom denne muligheten eksisterer), lagres det også personopplysninger som de oppgir i brukerprofilen sin. Alle brukere kan se, redigere og slette sine egne personopplysninger når som helst (bortsett fra brukernavn). Nettstedets administratorer kan også se og redigere denne informasjonen.

Rettighetene dine når det gjelder opplysninger vi har om deg

Hvis du har en konto på dette nettstedet eller har lagt igjen kommentarer, kan du be om å få en eksportfil som inneholder personopplysningene vi har om deg. Dette omfatter all data du har gitt oss. Du kan også be om at vi sletter alle personopplysninger vi har om deg. Dette omfatter ikke opplysninger vi er pålagt å lagre av administrative, juridiske eller sikkerhetsmessige årsaker.

Hvor vi sender opplysninger om deg

Besøkendes kommentarer kan bli kontrollert gjennom en automatisk gjenkjennelsestjeneste mot søppelkommentarer.

Om oss

Velbehag er et norsk selskap som driver medisinske hudklinikker i en rekke byer med leger, sykepleiere og andre dyktige terapeuter. I tillegg har vi en nettbutikk for å tilgjengeliggjøre alle våre produkter til hele landets befolkning. Her finner du et bredt utvalg av produkter fra anerkjent merkevarer innen helse, hudpleie, hårpleie og mye mer.