Vitamin K | Ernæringskilden

Vitamin K er et fettløselig vitamin som finnes i to former. Hovedtypen kalles fyllokinon, og finnes i grønne bladgrønnsaker som grønnkål, ruccola og spinat. Den andre typen, menakinoner, finnes i noen animalske matvarer og fermenterte matvarer. Menaquinoner kan også produseres av bakterier i menneskekroppen.

Vitamin K bidrar til å lage ulike proteiner som trengs for blodkoagulasjon og oppbygging av bein. Protrombin er et vitamin K-avhengig protein som er direkte involvert i blodkoagulasjon. Osteokalsin er et annet protein som krever vitamin K for å produsere friskt benvev.

Vitamin K finnes i hele kroppen, inkludert lever, hjerne, hjerte, bukspyttkjertel og bein. Det brytes ned veldig raskt og skilles ut i urin eller avføring. På grunn av dette når det sjelden toksiske nivåer i kroppen, selv ved høyt inntak, noe som noen ganger kan skje med andre fettløselige vitaminer.

Anbefalt inntak

AI: Et “tilstrekkelig inntak” brukes når det ikke er nok bevis til å fastsette et anbefalt daglig inntak (RDI). AI-mengden estimeres for å sikre ernæringsmessig tilstrekkelighet. For voksne over 19 år er AI for vitamin K 120 mikrogram (mcg) daglig for menn og 90 mcg for kvinner, og for gravide eller ammende.

Solaray vitamin K kompleks 60 tabletter-velbehag

Vitamin k – Solaray

Oppdag Solaray K Vitamin Kompleks – det ultimate tilskuddet for å opprettholde god benhelse! Med en unik kombinasjon av vitamin K-1, K-2 og D-3, vil dette produktet gi deg alt du trenger for å holde skjelettet ditt sunt og sterkt. Vitamin K-1 og K-2 er avgjørende for at blodet skal kunne levre seg, mens K-2 også hjelper immunforsvaret med å fungere normalt.

Om vitamin K og blodfortynnende

Vitamin K bidrar til å lage fire av de 13 proteinene som trengs for blodkoagulasjon, noe som stopper sår fra å blø kontinuerlig slik at de kan leges. Personer som er foreskrevet blodfortynnende for å forhindre blodpropper fra å dannes i hjertet, lungene eller bena, blir ofte informert om vitamin K. På grunn av sin blodkoagulerende effekt, har vitamin K potensialet til å motvirke effekten av blodfortynnende legemidler. En vanlig metode som estimerer blodnivåer av vitamin K, er å måle protrombintid (PT), eller hvor lang tid det tar for blodet å koagulere.

Vegetables, fruits and text Vitamin K on green background
Vegetables, fruits and text Vitamin K on green background

Personer som tar blodfortynnende som warfarin (Coumadin) kan anbefales å spise en konsistent mengde vitamin K fra mat og tilskudd. Selv om små endringer i vitamin K-inntak sjelden påvirker PT, kan store og plutselige variasjoner i inntak endre PT-nivåer og forstyrre medikamentets effektivitet.

Vitamin K er ikke et obligatorisk næringsstoff på næringsdeklarasjonen, men personer som tar blodfortynnende medisiner får vanligvis informasjon om matvarer som inneholder vitamin K fra legen.

Om vitamin K og beina

Vitamin K er involvert i produksjonen av proteiner i bein, inkludert osteokalsin, som trengs for å forhindre svekkelse av bein. Noen studier har vist at høyere vitamin K-inntak er forbundet med lavere forekomst av hoftebrudd og lav bentetthet. I tillegg har lave blodnivåer av vitamin K blitt koblet til lav bentetthet. 

En rapport fra Sykepleierhelseundersøkelsen antyder at kvinner som får minst 110 mikrogram vitamin K per dag har 30% lavere sannsynlighet for å brekke hoften enn kvinner som får mindre enn det. Blant sykepleierne halverte det å spise en porsjon salat eller annen grønn bladgrønnsak om dagen risikoen for hoftebrudd sammenlignet med å spise én porsjon i uken.

Nutritious ingredients containing natural minerals and vitamin K
Nutritious ingredients containing natural minerals and vitamin K

Data fra Framingham Heart Study viste også en sammenheng mellom høyt vitamin K-inntak og redusert risiko for hoftebrudd hos menn og kvinner, og økt bentetthet hos kvinner. 

Imidlertid har resultatene fra kliniske forsøk og metaanalyser vært motstridende om vitamin K-tilskudd reduserer beinbrudd. Dette kan skyldes en rekke andre faktorer som påvirker beinhelse, inkludert mangel på kalsium, vitamin D og vektbærende trening, som alle kan maskere en nytteeffekt av vitamin K-tilskudd.

Vitamin K og hjertehelse

Noen få studier har undersøkt rolle til vitamin K for hjertehelse. Vitamin K er involvert i produksjonen av matrix Gla-proteiner (MGP), som bidrar til å forhindre kalsifisering eller herding av hjertearterier, en medvirkende årsak til hjertesykdom. Fordi forskning på dette området er veldig begrenset, trengs flere studier før et spesifikt inntak av vitamin K utover standardanbefalingen foreslås for denne tilstanden.

Matkilder

 • Fyllokinon
  • Grønne bladgrønnsaker inkludert grønnkål, neper, ruccola, spinat, brokkoli, rosenkål, kål, salater
  • Soya- og rapsolje
  • Salatdressinger laget med soya- eller rapsolje
  • Berikede måltidserstatninger
 • Menaquinoner
  • Natto (fermenterte soyabønner)
  • Mindre mengder i kjøtt, ost, egg

Tegn på mangel

Vitamin K-mangel hos voksne er sjeldent, men kan forekomme hos personer som tar medikamenter som blokkerer vitamin K-metabolisme, som antibiotika, eller hos dem med tilstander som forårsaker dårlig opptak av mat og næringsstoffer.

Mangel er også mulig hos nyfødte spedbarn fordi vitamin K ikke krysser placenta, og morsmelk inneholder lite. Den begrensede mengden koaguleringsproteiner ved fødsel øker risikoen for blødning hos spedbarn hvis de ikke får vitamin K-tilskudd.

Følgende er de vanligste tegnene på mangel:

 • Lengre tid for blodet å koagulere eller forlenget protrombintid (som målt hos lege)
 • Blødninger
 • Hemoragisk blødning
 • Osteopeni eller osteoporose
Pensive doctor working on her desktop PC at doctor's office.

Visste du at

 • Antibiotika kan ødelegge vitamin K-produserende bakterier i tarmen, og dermed potensielt redusere vitamin K-nivåer, spesielt ved bruk i mer enn noen få uker.
 • Personer som har dårlig matlyst mens de bruker langvarige antibiotika, kan ha større risiko for mangel og kan dra nytte av et vitamin K-tilskudd.
 • Fordi vitamin K er fettløselig, er det best å spise vitamin K-rik mat med litt fett for å forbedre opptaket. Dryss derfor litt olivenolje eller tilsett hakket avokado til din favoritt bladgrønnsakssalat!

Referanser:

 1. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements: Vitamin K Fact Sheet for Health Professionals https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/. Accessed 6/25/2018.
 2. Weber P. Vitamin K and bone health. Nutrition. 2001;17:880–7.
 3. Feskanich D, Weber P, Willett WC, Rockett H, Booth SL, Colditz GA. Vitamin K intake and hip fractures in women: a prospective study. Am J Clin Nutr. 1999;69:74–9.
 4. Booth SL, Tucker KL, Chen H, et al. Dietary vitamin K intakes are associated with hip fracture but not with bone mineral density in elderly men and women. Am J Clin Nutr. 2000;71:1201–8.
 5. Booth SL, Broe KE, Gagnon DR, et al. Vitamin K intake and bone mineral density in women and men. Am J Clin Nutr. 2003;77:512–6.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Populære tilbud

Populære merker

Personvernerklæring

Hvem vi er

Vår nettstedsadresse er: https://velbehag.no

Comments

Når besøkende legger inn kommentarer på siden, lagres informasjonen gitt inn i kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen til den besøkende og den besøkendes nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer.

En anonym tekststreng generert på grunnlag av e-postadressen din (også kalt en «hash») kan bli sendt til tjenesten Gravatar for å undersøke om du har en konto der. Personvernerklæringen til Gravatar ligger her: https://automattic.com/privacy/. Etter at kommentaren din er blitt godkjent, vil profilbildet ditt være synlig for hvem som helst i forbindelse med kommentaren din.

Media

Hvis du laster opp bilder til nettstedet, bør du unngå å laste opp bilder som inneholder informasjon om stedet det er tatt (EXIF GPS). Besøkende på siden kan laste ned og hente ut slik informasjon fra bilder på siden.

Informasjonskapsler

Hvis du legger inn en kommentar på dette nettstedet, kan du be oss om å huske navn, e-post og nettsted. Denne informasjonen lagres i en informasjonskapsel og er der for å gjøre ting lettere for deg. Du trenger da ikke å gi inn denne informasjonen på nytt neste gang du legger inn en kommentar. Disse informasjonskapslene utløper etter ett år.

Om du besøker vår innloggingsside, vil vi opprette en midlertidig informasjonskapsel for å avgjøre om nettleseren din aksepterer informasjonskapsler. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger og forsvinner så snart du lukker nettleseren din.

Når du logger deg inn, blir det opprettet informasjonskapsler som lagrer innloggingsinformasjonen din og valg du har tatt når det gjelder hvordan innhold skal vises. Informasjonskapsler med innloggingsinformasjon utløper etter to dager, mens de med visningsvalg varer i ett år. Hvis du krysser av for &lauot;Husk meg»t;, vil innloggingsinformasjonen din oppbevares i to uker. Hvis du logger deg ut av kontoen din, vil disse informasjonskapslene forsvinne.

Hvis du redigerer eller publiserer en artikkel, vil ytterligere en informasjonskapsel bli lagret i nettleseren din. Denne informasjonskapselen inneholder ingen personopplysninger, men bare ID-en til artikkelen du nettopp redigerte. Den utløper etter én dag.

Innebygd innhold fra andre nettsteder

Artikler på denne siden kan inkludere innebygd innhold (f.eks. videoer, bilder, artikler osv.). Innebygd innhold fra andre nettsteder oppfører seg på nøyaktig samme måte som om den besøkende hadde besøkt nettstedet som det innebygde innholdet kommer fra.

Disse nettstedene kan samle inn opplysninger om deg, bruke informasjonskapsler, bygge inn sporingssystemer fra tredjeparter og overvåke hva du gjør via dette innebygde innholdet. Dette omfatter også sporing av handlingene dine via det innebygde innholdet dersom du har en konto og er logget inn på nettstedet.

Hvem vi deler dine opplysninger med

Om du ber at passordet tilbakestilles, vil din IP-adresse tas med i e-posten om tilbakestilling av passord.

Hvor lenge vi oppbevarer opplysninger om deg

Hvis du legger igjen en kommentar, blir kommentaren og informasjon om kommentaren lagret på ubestemt tid. Dette er for at vi kan gjenkjenne oppfølgingskommentarer og godkjenne dem automatisk i stedet for å legge dem i en kø der de må godkjennes manuelt av en redaktør.

For brukere som registrerer seg på dette nettstedet (dersom denne muligheten eksisterer), lagres det også personopplysninger som de oppgir i brukerprofilen sin. Alle brukere kan se, redigere og slette sine egne personopplysninger når som helst (bortsett fra brukernavn). Nettstedets administratorer kan også se og redigere denne informasjonen.

Rettighetene dine når det gjelder opplysninger vi har om deg

Hvis du har en konto på dette nettstedet eller har lagt igjen kommentarer, kan du be om å få en eksportfil som inneholder personopplysningene vi har om deg. Dette omfatter all data du har gitt oss. Du kan også be om at vi sletter alle personopplysninger vi har om deg. Dette omfatter ikke opplysninger vi er pålagt å lagre av administrative, juridiske eller sikkerhetsmessige årsaker.

Hvor vi sender opplysninger om deg

Besøkendes kommentarer kan bli kontrollert gjennom en automatisk gjenkjennelsestjeneste mot søppelkommentarer.

Om oss

Velbehag er et norsk selskap som driver medisinske hudklinikker i en rekke byer med leger, sykepleiere og andre dyktige terapeuter. I tillegg har vi en nettbutikk for å tilgjengeliggjøre alle våre produkter til hele landets befolkning. Her finner du et bredt utvalg av produkter fra anerkjent merkevarer innen helse, hudpleie, hårpleie og mye mer.